Kumbaro e kthen “Edukimin përmes kulturës” në program kombëtar për 4 vitet e ardhshme!

“Edukimi përmes kulturës” do të kthehet në një program kombëtar në vend, theksoi ministrja e Kulturës, Mirela Kumbaro gjatë prezantimit në Kuvend të programit të kulturës 2017-2021 duke shpallur kështu një nga prioritetet kyçe të ministrisë që ajo drejton.

“Edukimi gjithëpërfshirës me art e kulturë përmes kurrikulave të shkollës nga njëra anë dhe futja e linjës pedagogjike dhe edukative në çdo institucion arti dhe kulture nga ana tjetër, do të jetë prioritet në mandatin e dytë dhe do të kthehet në program kombëtar në Shqipëri. Në vizionin e kësaj Qeverie, kultura nuk është vetëm një plotësim shpirtëror, por një domosdoshmëri në përditshmërinë e të rinjve. Për këtë arsye, thellimi i reformës në institucionet e artit dhe në politikat kulturore do të theksojë “edukimin përmes kulturës”. Ky program nisi të formësohet në 4 vitet e para dhe tregoi se sa nevojë e interes ka, dhe se sa i etur është publiku për të”, tha Kumbaro.

Më tej ministrja e Kulturës  tha se brenda mandatit 2017-2021 do të përfundojnë punimet për rikonstruksionin e plotë të Teatrit të Operas dhe Baletit, përfundimi i teatrit të ri Turbina me dy skena,  ndërsa do vijojnë investimet në projekte kulturore multifunksionale në qytete ku Rilindja urbane ka rritur ndjeshëm interesin për kulturën siç është Fieri, Vlora, Shkodra,  etj.

Në këtë mandat  të ri sipas Kumbaros, prioritet do të jenë edhe investimet në tre kantiere të mëdha rikualifikimi dhe rikonceptimi, ai për Muzeun Historik Kombëtar, Bibliotekën Kombëtare dhe Galerinë Kombëtare të Arteve.

“Në Tiranë, në bashkëpunim edhe me Bashkinë e Tiranës, investimet kulturore do të kenë tri prioritete të mëdha në këtë mandat të dytë: rikualifikim dhe rikonceptim të funksionit të Muzeut Historik Kombëtar, rikonstruksion dhe rikonceptim të funksionit të Bibliotekës Kombëtare, rehabilitim dhe rifunksionalizim të Galerisë Kombëtare të Arteve. Kjo tipologji investimesh do të ndikojë drejtpërsëdrejti në rritjen e cilësisë së ofertës kulturore dhe në edukimin e publikut të gjerë”, theksoi ministrja e Kulturës gjatë prezantimit të programit të kulturës në Kuvend.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *