Ciklet e jetës në veshjet e orenditë popullore, imazhet e rralla

Në kuadër të veprimtarive të Ditëve të Albanologjisë, edicioni VIII, Instituti i Antropologjisë Kulturore dhe Studimit të Artit, më 19 dhjetor 2017, paraqiti ndër të tjera edhe ekspozitën “Lindja”, me kuratore dr. Ermela Broci dhe konsulente shkencore prof. Afërdita Onuzi. Kjo ekspozitë kishte synim paraqitjen e Lindjes nëpërmjet objekteve etnografike.
Dekani i IAKSA-së, prof. as. dr. Nebi Bardhoshi, pasi përshëndeti të pranishmit, bëri një përmbledhje mbi rëndësinë e realizimit të ekspozitave të tilla, pasi në këtë mënyrë bëhet edhe hapja e materialit arkivor, duke u dhënë mundësi studiuesve dhe të apasionuarve të objekteve etnografike të njihen me kulturën tonë materiale.
Rektori i ASA-s, akademik. Marenglen Verli, falënderoi organizatorët e kësaj ekspozite dhe i inkurajoi që të realizojnë të tjera ekspozita, pasi fondet arkivore të IAKSA-së janë mjaft të pasura.
Më pas e mori fjalën kuratorja e ekspozitës dr. Ermela Broci, e cila bëri një prezantim të ekspozitës.
Që nga kohët më të hershme, lindja e një njeriu është shoqëruar me shumë ceremoni dhe ngjarje të rëndësishme për të siguruar një jetë të lumtur dhe të shëndetshme për foshnjën. Një vëmendje e veçantë i kushtohet veçanërisht ditëve dhe javëve të para pas lindjes, kur fëmija dhe nëna mbrojnë veten nga fuqitë e padëshiruara që mund të jenë të dëmshme. Ky shqetësim lidhet veçanërisht me periudhën prej 40 ditësh pas lindjes.
Në mjedisin popullor, Lindja si një ceremoni u shoqërua nga ngjarje familjare, si dhe nga shumë zakone interesante që u shpërndanë nëpër familje. Pas kësaj, ata u bënë pjesë e koleksioneve të shumta të fondit etnografik. Këto kryesisht kanë të bëjnë me rrobat e foshnjës, shparg, napalunga, kokore, shtroje dhe mbuloje djepi shpesh me zbukurime shumë të përpunuara, të cilat u bënë pjesë e kësaj ekspozite. Përveç këtyre u ekspozuan edhe tekstile të tjera që lidhen me lindjen e një fëmije. Këto janë kryesisht tekstilet e qëndisura që përdoreshin në qytete si Prizreni, Shkodra dhe Korça për të mbuluar foshnjën. Përveç tekstileve, lindja e një fëmije është dokumentuar edhe në pasuritë e tjera. Veçanërisht ata që i përkasin argjendarisë (amuleta). Këto janë kryesisht të përdorura për syrin e keq.
Në këtë ekspozitë, vend të veçantë zunë djepat e foshnjave, të cilat dallonin qytet-fshat nga teknikat e punimit.
Ekspozita Ciklet e jetës është një cikël ekspozitash që mendohet të zhvillohet në një periudhë disavjeçare me tematika si: martesa, vdekja etj.

Ekspozita qëndroi e hapur gjatë gjithë ditës dhe u ndoq me mjaft interes nga vizitorët.FB_IMG_1513954936115 FB_IMG_1513954893795 FB_IMG_1513954903673 FB_IMG_1513954899244 FB_IMG_1513954922181 FB_IMG_1513954909254 FB_IMG_1513954931605 FB_IMG_1513954946778 FB_IMG_1513954926759 FB_IMG_1513954913737 FB_IMG_1513954918577 FB_IMG_1513954888686 FB_IMG_1513954950668

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *