Qytetërime

Mos merr atë që nuk është e jotja, as nga një person, komunitet apo kulturë. Mençuria e rrallë e indianëve të Amerikës, një kod për njerëzimin

Mos merr atë që nuk është e jotja, as nga një person, komunitet apo kulturë. Mençuria e rrallë e indianëve të Amerikës, një kod për njerëzimin

1. Zgjohu bashkë me Diellin. Lutu vetëm dhe shpesh. Shpirti i Madh do të të dëgjojë, vetëm nëse flet. 2. Ji tolerant me njerëzit që kanë humbur rrugën e tyre. Injoranca, xhelozia, zemërimi dhe babëzia burojnë të gjitha nga një shpirt i humbur. Lutu që ata të gjejnë rrugën. 3. Kërkoje vetveten, ti vetë. Mos lejo që të tjerët të…
Turqia hap për turistët varret shkëmbore 2 mijë vjeçare

Turqia hap për turistët varret shkëmbore 2 mijë vjeçare

Dhjetëra varre shkëmbore të lashta dy mijë vite të zbuluara në shpellat historike në qytetin Şanlıurfa në juglindje të Turqisë do të jenë të hapura për turizëm, transmeton AA. Sipas një njoftimi me shkrim nga Kryebashkia e Şanlıurfas, në kuadër të një projekti të zhvilluar nga Drejtoria Provinciale e Kulturës dhe Turizmit dhe Muzeut në bashkëpunim me Kryebashkinë, në shpellat…
5 mendimtarë persianë, që i dhanë formë botës islamike

5 mendimtarë persianë, që i dhanë formë botës islamike

Nga mesi i shekullit të 7-të deri në mesin e shekullit të 13-të, Bota Islame ishte qendra e të mësuarit dhe zhvillimit shkencor botëror. Epoka e Artë Islamike nxori shpikje dhe inovacione të panumërta, ndërsa dijetarët islamikë ishin çelësi për ruajtjen e njohurive të grekëve dhe qytetërimeve të tjera të lashta. Kalifati Abbasid ishte shumë i ndikuar nga Persët dhe…
Arkeologët hasin rroba me fjalët “Allah” dhe “Ali” në varret e vikingëve në Suedi

Arkeologët hasin rroba me fjalët “Allah” dhe “Ali” në varret e vikingëve në Suedi

Mbi varret e vikingëve që datojnë nga shekulli i nëntë në Suedi, janë gjetur rroba dhe lecka me mbishkrimin “Allah” dhe “Ali”.Annika Larson, hulumtuese në Universitetin në Uppsala, departamenti i Historisë Antike dhe Arkeologjisë, për Anadolu Agency tha se gjatë analizave në varret e vikingëve të zbuluara në qytetin Birka kanë gjetur rroba dhe lecka me mbishkrimin “Allah” dhe “Ali”.”Ishte…
Zbulohet “qyteti i humbur” Aleksandrit të Madh 2300 vjet pas themelimit

Zbulohet “qyteti i humbur” Aleksandrit të Madh 2300 vjet pas themelimit

Një qytet i zhdukur rreth 2 mijë vite më parë, është zbuluar nga arkeologët në Irak, një zonat më të vjetra të populluara të botës. Qyteti Qalatga Darband, që besohet të jetë themeluar në vitin 331 para Krishtit nga Aleksandri i Madh, u zbulua nga një ekip arkeologësh irakianë dhe britanikë të udhëhequr nga ekspertë të Muzeut Britanik. John MacGinnis,…
Sekreti i qeramikës së Efronios

Sekreti i qeramikës së Efronios

Efronios ishte një nga mjeshtrit më të mëdhenj të qeramikës së antikitetit grek në mesin e shekullit V p.e.s., i famshëm në artin e tij të pikturimit dhe përdorimin e temave mitologjike, siç dëshmojnë kryeveprat e tij Sarpedon, Hypnos apo Thanatos. Kur Rey shkroi në raportin e tij arkeologjik për gjetjen e një vazoje të Efronios, kolegët e tij në Paris, e veçanërisht profesori…
Ulqini, një histori e vjetër ilire

Ulqini, një histori e vjetër ilire

Nga Pëllumb Gorica Në çdo udhëtim të përshkruar është bërë zakon të prekim copëza përjetimesh të gjalla të natyrës, historinë e vendeve dhe kulturën e tyre të lashtë. Dendësia e përshtypjeve është aq e madhe saqë nuk di çfarë të shkruash më parë. Kështu ndodhi edhe në udhëtimin tonë drejt Ulqinit për të njohur këtë qytet të lashtë shqiptar me…
Papirusët zbulojnë misterin e ndërtimit të piramidave

Papirusët zbulojnë misterin e ndërtimit të piramidave

Arkeologët kanë gjetur fakte mahnitëse, të cilat zgjidhin njërin nga misteret më të mëdha në botë – se si shoqëria nga periudha e bronzit, e cila nuk ishte e zhvilluar nga ana teknologjike, arriti të zhvendosë blloqe të mëdha graniti dhe gurë gëlqerorë me të cilat janë ndërtuar piramidat në Giza. Zbulimi i fundit i mbishkrimit në papirusin antik, anijes…
Hartat e para përmbytjes: Provat e qytetërimeve të përparuara, që përpara historisë së shkruar

Hartat e para përmbytjes: Provat e qytetërimeve të përparuara, që përpara historisë së shkruar

Si është e mundur që ka harta të lashta, prehistorike, që paraqesin rajone të planetit tonë, si Antarktida pa akull, dhe që janë krijuar mijëra vite më parë? A u përkisnin këto harta qytetërimeve përpara përmbytjes së madhe, të cilët banonin planetin tonë që përpara historisë së shkruar? Periudha Antediluviane, është periudha përpara përmbytjes së madhe. Në bibël, kjo periudhë…