Qytetërime

“The Indipendent” mbron Liqenin e Ohrit  nga kryebashkiaku Nikola Bakraceski

“The Indipendent” mbron Liqenin e Ohrit nga kryebashkiaku Nikola Bakraceski

Prestigjiozja Indipendent në një artikull të muajit dhjetor bën thirrje për shpëtimin e liqenit më të vjetër të Europës, atij të Ohrit. “Liqeni i Ohrit: liqeni më i vjetër në Europë i kërcënuar nga plazhet turistike dhe shtëpitë luksoze” titullohet artikulli në fjalë. Gazeta kujton se Liqeni është pasuri botërore e UNESCO-s dhe në të gjenden 350 specie të rralla.…
Shtatë portat e Damaskut

Shtatë portat e Damaskut

Siria është sot shteti i poetit Adonis, i këngëtares Asmahani dhe i siteve të mbrojtura nga UNESCO. Dëshmitë më të vjetra të jetës të gjetura në Siri, shkojnë në 5000 vite para Krishtit dhe është një skulpturë gruaje. Ndër vendet më të rëndësishme të trashëgimisë përmenden: Teatri romak i Bosrës shek.II (në Busra al Sham), Kalaja e Alepos, Kisha e…
Samarkand, dritarja e një perandorie të lashtë e të magjishme!

Samarkand, dritarja e një perandorie të lashtë e të magjishme!

Qyteti  i Samarkandit në Uzbekistan u fut në listën e Monumenteve të Trashëgimisë Botërore të UNESCO në vitin 2001 dhe arsyeja është e thjeshtë; arkitekturë magjepsëse e cila të kthen mbrapa, në kohën kur qyteti ishte qendër e perandorisë së fuqishme. Historia e Samarkandit, i cili është i njohur edhe për kupolat e tij blu dhe minaret,  nis rreth 700…
“Vajzat e gëzimit” në Antikitet

“Vajzat e gëzimit” në Antikitet

Nga Luan Rama Erosi, erotizmi, pothuaj gjatë një shekulli kanë qënë një nga debatet më pasionante të shoqërisë perëndimore. Jo pse ky debat nuk ekzistonte më parë, por sepse me çlirimin e shoqërisë njerëzore nga dogmat dhe normat e ngushta, me emancipimin e saj, me vitet 60’ dhe lëvizjen e «çlirimit seksual», ky debat u bë mbarëshoqëror, duke përfshirë jo…