Qytetërime

FOTO/ Mendohej se ishte kodër, arkeologët zbulojnë një piramidë

FOTO/ Mendohej se ishte kodër, arkeologët zbulojnë një piramidë

Krijimi i lazerit të avancuar ka zbuluar më shumë se 60,000 struktura të lashta Maya nën xhunglën e Guatemalës veriore. Të vendosura nëpër dhjetëra qytete të fshehura, zbulimet përfshijnë shtëpi, pallate dhe një piramidë 90 metra të gjatë, që më parë mendohej të ishte një kodër. Zbulimi është bërë i mundur nëpërmjet aeroplanëve të posaçëm me lazer që mund të…
Këto 14 gjëra të pabesueshme, njerëzit i besonin në Mesjetë!

Këto 14 gjëra të pabesueshme, njerëzit i besonin në Mesjetë!

Ekzistojnë disa të dhëna, që njerëzit më përpara i besonin sit ë vërteta, që sot e vështirë të merren seriozisht. Por pikërisht këto të dhëna, u morën sit ë vërteta në periudhën e Mesjetës. Në atë kohë ,njerëzit besonin disa gjëra të çmendura si reale. 14.Ekzistojnë njerëz të vegjël në spermën e mashkullit Po, në shekullin e XVII dhe të…
7 sekrete të errëta që firma të njohura nuk duan të merren vesh

7 sekrete të errëta që firma të njohura nuk duan të merren vesh

Metodat e përdoruara nga marka të njohura për të vënë në dispozicion të shoqërisë produktet e tyre mund t’i japin fund besueshmërisë së shumë firmave që shumë i njohin dhe u besojnë. Për të qenë të sigurt se jeni në dijeni të asaj që konsumoni kemi përzgjedhur një numër firmash që janë shfaqur në media, por jo për punën e…
Historia e qyteteve të Shqipërisë, origjina e emrit, kur u themeluan dhe veçoritë e tyre

Historia e qyteteve të Shqipërisë, origjina e emrit, kur u themeluan dhe veçoritë e tyre

Prejardhja e përkatësisë së zonave urbane të Shqipërisë është e larmishme. Ajo kalon përmes një përshkimi historik që nga kohët e hershme, deri tek të vonat, tek qytezat industriale. Emri dhe origjina e këtyre qyteteve është një lëm i pasur me trajtesa dhe përkatësi toponimesh, disa prej të cilave të huazuara nga ndikimet e huaja, të përftuara nga rrethana historike…
Letra e Friedrich Englesit për George William Lamplugh: Natyra e historia

Letra e Friedrich Englesit për George William Lamplugh: Natyra e historia

NATYRA & HISTORIA “I dashur Lamplugh, Më vjen mire që jeta prej mbikëqyrësi agrikulture po Ju pëlqyeka në mënyrë kaq të çuditshme. Duhet të ketë qenë lehtësim i madh për Ju mbas punës së mërzitshme në zyrë dhe në Bursën e drithërave të Ist Ridingut. Për një ndërkohë të shkurtër do të më kishte pëlqyer edhe mua, por vetëm për…
Fuqia e një njeriu që e ndryshoi botën ose Mick Jaggeri i shekullit IX

Fuqia e një njeriu që e ndryshoi botën ose Mick Jaggeri i shekullit IX

Daut Dauti Kordoba e shekullit IX ka qenë e rëndësishme sikur Londra apo Nju Jorku i sotëm. Qyteti kishte plot shkencëtarë, arkitektë, inxhinierë, filozofë, artistë… Për nivelin e civilizimit të Kordobës flet fakti që tregon se ky qytet kishte bibliotekë me mbi një milion libra. Në mes tjerash, qyteti kishte kanalizim dhe ujësjellës, kurse rrugët ishin me ndriçim. Pushteti i…
Prezantim i veshjeve tradicionale shqiptare në Budapest

Prezantim i veshjeve tradicionale shqiptare në Budapest

Ne kuadër të promovimit kulturor të Shqipërisë, me stilisten shqiptare Edlira Sulaj u zhvilluan disa takime për të planifikuar tre aktivitete në të ardhmen në Hungari. Me Presidenten e shoqatës hungareze Lidhja Kombëtare e Modës, Dr. Gabriella Walek, u diskutua mbi një prezantim në prill të këtij viti nga ana e Sulaj të veshjeve tradicionale shqiptare dhe teknikave të përdorura…
FOTOT E RRALLA/ Kur çliroheshin të burgosurit e Aushvicit

FOTOT E RRALLA/ Kur çliroheshin të burgosurit e Aushvicit

Si sot para 73 vitesh u çliruan të burgosurit e mbijetuar të kampit të vdekjes Aushvic, i cili mbetet një nga simbolet më të frikshme të barbarizmave që u kryen nga hitlerianët kundër hebrenjve, rusëve, polakëve, romëve dhe popujve të tjerë. Kampi u çlirua më 27 janar 1945 nga trupat e komanduara nga marshalli i Bashkimit Sovjetik Ivan Konev. Kujtim…
“Rubairat” në fund të detit – libri më i shtrenjtë i botës u mbyt me Titanikun

“Rubairat” në fund të detit – libri më i shtrenjtë i botës u mbyt me Titanikun

  Në fundin e oqeanit Atlanik gjendet sot një prej librave më të vyer, të rrallë, por edhe të shtrenjtë të botës. “Rubairat” e Omar Kajamit, të përkthyera nga Edward FitzGerald në vitin 1860, ishin ndoshta viktima më e famshme e tragjedisë. “Rubairat përbëjnë padyshim përpjekjen më ambicioze të ndërmarrë nga një libralidhës në histori”, do të deklaronin në vitin…