Qytetërime

Arkeologët hasin rroba me fjalët “Allah” dhe “Ali” në varret e vikingëve në Suedi

Arkeologët hasin rroba me fjalët “Allah” dhe “Ali” në varret e vikingëve në Suedi

Mbi varret e vikingëve që datojnë nga shekulli i nëntë në Suedi, janë gjetur rroba dhe lecka me mbishkrimin “Allah” dhe “Ali”.Annika Larson, hulumtuese në Universitetin në Uppsala, departamenti i Historisë Antike dhe Arkeologjisë, për Anadolu Agency tha se gjatë analizave në varret e vikingëve të zbuluara në qytetin Birka kanë gjetur rroba dhe lecka me mbishkrimin “Allah” dhe “Ali”.”Ishte…
Zbulohet “qyteti i humbur” Aleksandrit të Madh 2300 vjet pas themelimit

Zbulohet “qyteti i humbur” Aleksandrit të Madh 2300 vjet pas themelimit

Një qytet i zhdukur rreth 2 mijë vite më parë, është zbuluar nga arkeologët në Irak, një zonat më të vjetra të populluara të botës. Qyteti Qalatga Darband, që besohet të jetë themeluar në vitin 331 para Krishtit nga Aleksandri i Madh, u zbulua nga një ekip arkeologësh irakianë dhe britanikë të udhëhequr nga ekspertë të Muzeut Britanik. John MacGinnis,…
Sekreti i qeramikës së Efronios

Sekreti i qeramikës së Efronios

Efronios ishte një nga mjeshtrit më të mëdhenj të qeramikës së antikitetit grek në mesin e shekullit V p.e.s., i famshëm në artin e tij të pikturimit dhe përdorimin e temave mitologjike, siç dëshmojnë kryeveprat e tij Sarpedon, Hypnos apo Thanatos. Kur Rey shkroi në raportin e tij arkeologjik për gjetjen e një vazoje të Efronios, kolegët e tij në Paris, e veçanërisht profesori…
Ulqini, një histori e vjetër ilire

Ulqini, një histori e vjetër ilire

Nga Pëllumb Gorica Në çdo udhëtim të përshkruar është bërë zakon të prekim copëza përjetimesh të gjalla të natyrës, historinë e vendeve dhe kulturën e tyre të lashtë. Dendësia e përshtypjeve është aq e madhe saqë nuk di çfarë të shkruash më parë. Kështu ndodhi edhe në udhëtimin tonë drejt Ulqinit për të njohur këtë qytet të lashtë shqiptar me…
Papirusët zbulojnë misterin e ndërtimit të piramidave

Papirusët zbulojnë misterin e ndërtimit të piramidave

Arkeologët kanë gjetur fakte mahnitëse, të cilat zgjidhin njërin nga misteret më të mëdha në botë – se si shoqëria nga periudha e bronzit, e cila nuk ishte e zhvilluar nga ana teknologjike, arriti të zhvendosë blloqe të mëdha graniti dhe gurë gëlqerorë me të cilat janë ndërtuar piramidat në Giza. Zbulimi i fundit i mbishkrimit në papirusin antik, anijes…
Hartat e para përmbytjes: Provat e qytetërimeve të përparuara, që përpara historisë së shkruar

Hartat e para përmbytjes: Provat e qytetërimeve të përparuara, që përpara historisë së shkruar

Si është e mundur që ka harta të lashta, prehistorike, që paraqesin rajone të planetit tonë, si Antarktida pa akull, dhe që janë krijuar mijëra vite më parë? A u përkisnin këto harta qytetërimeve përpara përmbytjes së madhe, të cilët banonin planetin tonë që përpara historisë së shkruar? Periudha Antediluviane, është periudha përpara përmbytjes së madhe. Në bibël, kjo periudhë…
Arti i të bërit një xhihadist

Arti i të bërit një xhihadist

Ne e dimë lidhjen e xhihadistëve me dhunën, por kjo nuk është e gjithë historia, thotë eksperti Thomas Hegghammer. Ka një kulturë të fshehtë të poezisë e muzikës që e mbështet ideologjinë e tyre. Ajo me çfarë është marrë Hegghammer në kërkimin e tij ka qenë të parit nga afër të aktiviteteve të tyre, që fituan pak vëmendje, që qenë…
Qytetërimi osirian dhe 200 qytetet e fundosura në Mesdhe

Qytetërimi osirian dhe 200 qytetet e fundosura në Mesdhe

Thuhet se në kohën e Atlantidës dhe Ramas, Mesdheu ishte një luginë e madhe dhe pjellore. Ky qytetërim i lashtë, para Egjiptit dinastik, ishte i njohur si Qytetërimi Osirian. Lumi Nil dilte nga nga Afrika, ashtu si sot, dhe quhej Lumi Stix. Megjithatë, në vend të derdhej në Detin Mesdhe në deltën e Nilit në veri të Egjiptit, ai vazhdonte…
Dhjetë maksimat e lumturisë, nga Lao Tzu tek Dalai Lama

Dhjetë maksimat e lumturisë, nga Lao Tzu tek Dalai Lama

Lumturia është një ëndërr në diell apo një synim për të gjithë? Filozofia, nga Perëndimi në Lindje, pikërisht kësaj pyetje është përpjekur gjithmonë për t’i dhënë një përgjigje. 1. Lao Tzu: Jeto të tashmen “Nëse jeni në depresion, atëherë jeni duke jetuar në të kaluarën. Nëse jeni në ankth, atëherë jeni duke jetuar në të ardhmen. Nëse jeni në paqe,…
Kalifati abasid. Qytetërimi islamik, si shtëpi e dijes

Kalifati abasid. Qytetërimi islamik, si shtëpi e dijes

Revolucioni abbasid ishte shumë i rëndësishëm edhe nga pikëpamja sociale: subjekt i historisë nuk ishin më fiset e vjetër nomadë dhe luftëtarë, por një borgjezi aktive që, në paqen dhe mirëqenien e përgjithshme, lulëzonte duke ushtruar tregtinë, duke kultivuar studimet dhe artet. Epoka e artë e abbasidëve korrespondoi pak a shumë me shekullin e parë të dominimit të tyre Kalifati…