Pika pa i

Korçarët nuk e preferojnë (ose në fund fiton demoni)

Korçarët nuk e preferojnë (ose në fund fiton demoni)

Nga Elvin Nuri Kjo është një nga kinematë më të vjetra në Shqipëri. “Majestic” ka një sallë 90-vjeçare, e cila e ka humbur tërësisht origjinalitetin e saj për shkak të një zjarri që e shkrumboi në vitin 2001. Pasi u rikonstruktua me fonde private dhe pas një aktiviteti të shkurtër, Majestic mbeti i mbyllur për shumë vite. Tani kjo kinema…
Balena Blu: A mundet lajmet të imitojnë artin?

Balena Blu: A mundet lajmet të imitojnë artin?

Nga Bjorn Runa, Toronto Një panik moral duket se ka përfshirë Europën e së fundmi po përhapet edhe përtej Atlantikut. Është fjala për një llogari online të një kulti misterioz rus vetëvrasës, që duket se ka mbërthyer adoleshentët nën hijen e një loje të quajtur “Balena Blu.” Ndonëse provat për ekzistencën e saj janë të pakëta dhe thuajse nuk ekzistojnë…
Arsye pse duhet braktisur Standardi i 1972!

Arsye pse duhet braktisur Standardi i 1972!

Nga Lekë TASI Zvarritja e zgjidhjes së problemeve, karakteristikë e periudhës post-diktatoriale, i dha dorë Standardit të vitit 1972 të zërë vend më masivisht nga sa i druheshin ata që e duan shqipen me tërë pasurinë e saj, dhe jo të rrëgjuar shumë a pak në një degë të saj. Të shkruarit sipas traditës së vet përqendrohet ende relativisht në…
Gutenberg vdiq, rroftë Zuckerberg

Gutenberg vdiq, rroftë Zuckerberg

Bota ndryshoi jo për shkak se ndryshoi mesazhi, por sepse ndryshoi mjeti. Bibla e Gutenberg përmban saktësisht të njëjtat fjalë dhe të njëjtin mesazh me Biblën që kopjonin murgjit me dorë… Avantazhi i vetëm i medias së vjetër ka të bëjë me nostalgjinë dhe romancën subjektive. E sigurt që ka nga ata që duan të kenë librat e tyre të…
“Datëlindja e Skënderbeut? As Barleti e Franku nuk e dine. Degjenerimi mediatik i historisë”

“Datëlindja e Skënderbeut? As Barleti e Franku nuk e dine. Degjenerimi mediatik i historisë”

Ka sajuar ndonjë mashtrues anonim njëfarë “datëlindje” të Gjergj Kastriotit, Skënderbeut, dhe mekanizmi majmunëror i mediave vihet në punë për ta përtypur dhe ripërtypur si kafshët ripërtypëse, pa kurrfarë referimi në histori. Nga Aurel Plasari Për fatin e keq të historisë sonë kombëtare datëlindja e Gjergj Kastriotit nuk është regjistruar. Jo muaji, jo data, por as edhe viti. Bukur fort…
E ardhmja që prishëm

E ardhmja që prishëm

Nga Edmond Arizaj Kjo krizë politike , ashtu si shumë të tjera në këtë vend, do të marrë fund. Nëse do të marrë fund, duke gjeneruar të reja, duke risjellë në skenë të vjetra, apo duke e futur Shqipërinë në rrugë të panjohura të jokrizës, kjo mbetet për tu parë. Por një gjë është e sigurtë, madje shumë e sigurtë:…
Një ndjesë në emër të gazetares “më të suksesshme” sot në vend

Një ndjesë në emër të gazetares “më të suksesshme” sot në vend

Nga Mira Kazhani Është për të qeshur dhe për të qarë që gazetaria për shumë arsye vitet e fundit po degradon në amatorizëm. Por jo vetëm kaq. Për shkak të hapjes së shumë mediave, televizione, gazeta, së fundmi edhe portale, filtri profesional pothuajse nuk ekziston dhe amatorizmi po zëvendësohet me injorancën. Rasti i gazetares së A1 News për të cilën…
Verbëria, Ndrenika dhe pse na duhen më shumë se kurrë gazetarët!

Verbëria, Ndrenika dhe pse na duhen më shumë se kurrë gazetarët!

Nga Jonida Hitoveizi Një foto e aktorit të madh Robert Ndrenika qarkulloi tërë ditën e 1 shkurtit kudo në rrjet, me komentin se ai ishte braktisur nga kujdesi që duhej t’i ofrohej dhe po priste në radhë në një nga spitalet e vendit. Foto, nuk kishte as autor, as burim serioz apo të besueshëm sadopak dhe sigurisht ajo nuk u…