Letra

Shkruar në tramvaj, në këtë ditë të dielltë…

Shkruar në tramvaj, në këtë ditë të dielltë…

U bëra erë dhe shkova Nga Luan Rama  U thirra të gjitha erërave, shirokut, zefirit, akuilonit, tramontanës dhe me shallet e tyre të pështolla, të mora me vete përndjekur nga Eumenidet në një dehje të pafund, rrugëve të dashurisë mbushur me jasminë, të çova në sheshet e prehjes, në honet e thella të dëshirës ku humbet dhe shuhet kujtesa, në…
Lumturia jeme 

Lumturia jeme 

Albina Gjergji Lumturia jeme S’ka zgjatë kurrë shumë ! Maksimumi helikash ka fluturue Nën nji qiell . Mbi re . Djathtas diell . E ndër pranga Ne… Që numërojmë Rrotullimet e mullinit Të kohës . Tue na shtrydhë E vullnetesh ndrydhë… Ncuk ! Jo ! S’u druhem Turbulencave të Qiellit. As Reve që vetullash nxihen Në vizatimet me laps. As…
 “Dashuria nuk është e verbër” nga Edna St. Vincent Millay

 “Dashuria nuk është e verbër” nga Edna St. Vincent Millay

  Edna St. Vincent MILLAY S’ësht’e verbër dashuria. Shoh qartë Shëmti dhe bukuri nuk janë njësoj. Të metat që ke ti, mirë i dalloj, Syt’e shqyer, ballë tepër i lartë, Me qën’i bukur. E di qysh në rini Ç’është hijeshia dhe s’mund ta harroj Shëmtimin tënd jam në gjëndje ta dalloj, S’kam si them të dua në pavdeksi. Por dashuria…
Letra më e bukur e dashurisë/Tatjana i shkruan Onjeginit

Letra më e bukur e dashurisë/Tatjana i shkruan Onjeginit

Nga Aleksandër Pushkin Po marr guximin që t’ju shkruaj… Ç’do deshit më veç shpirtit tim? E di, se është e drejta juaj Të më dënoni me përçmim. Po ju që e shihni si po vuaj Me pak mëshirë, sado pak, Nuk do më mprapsni zemërake! Më parë desha të rri qetë Për turpin tim mbesomëni, Ju s’do të dinit kur se…
Sy të njomur nga shiu e ngazëllimi

Sy të njomur nga shiu e ngazëllimi

Mos, do na shohin !…- Ku ishe ? Kam kohë që të pres !… – Eja, nxito, kam mall !… – Afrohu, kam dëshirë të të pushtoj…- Mbrëmë të pashë në ënder : flinim të përqafuar !…- Më duket se jam shtatzënë… Bie shi mbi copra dialogjesh të ngjizura tashmë në kujtesë. Shi që më rikthen në kohë. Kohë e fëmijërisë ; kohë e dashurisë.…
Eja më duaj

Eja më duaj

Nga Albina Gjergji Eja më duej shpirt. Më dhemb koha Që tretet Në pritjen Me u dhanë Pa pyetë Si, A Qysh Duhet Me u dashtë (?) Hiqe pallton gri Që veshë I ke qiellit tonë E T’vrapojmë në rrugën e t’amlit Mbi re. Yjet presin me u mbledhë E shporta don mbushë me ngjyrë të kuqe… Jepma dorën zemër…
Antonia Pozzi: “Zambakë uji”

Antonia Pozzi: “Zambakë uji”

Zambakë uji të zbehtë, të lehtë shtrirë mbi liqen si nënkrejse që një zanë kur qe zgjuar i pat harruar mbi ujët e gjelbër në të kaltër zambakë uji me rrënjë pa fund që humbin në humbëtirë rrënjë s’kam as vetë që ma lidhin jetën time me tokën kështu rritem dhe unë nga fund i një liqeni mbushur plot me…
Benjamín Prado: Këngë pasmesnate

Benjamín Prado: Këngë pasmesnate

  O udhëtar që ikën nga ky qytet Veriu, ku një dëborë e ëmbël arsyen ta qullos, ku trenat çajnë rrugës korije të vogla plepash me druvarë të vagullt si zemra ime në gjoks. I fol për jetën time dhe për xhadetë e bardha që çajnë me ngadalë vetmitë e mia të vjetra, për njerëz që shkojnë rrugës dhe që…