Letra

Andrra e jetës- Et’hem Haxhiademi

Et’hem Haxhiademi Mars 8 ‘02 🍃 Mars 16 ‘65 Andrra e Jetës ~ Gjithnji lakmueshëm n’shijë t’jetës ende Ti, o njeri, dhe për lumni thellohe, Por nëpër çaste qi me gas përmende, Vyshke prej kohe. As plasja nuk të vlen, as madhështija, Se bashk’ me ty ç’do gjâ e gjall do t’vdesi, I pasun qofsh a verdhun nga urija, Dheu…
Vlera e humbjes- Pier Paolo Pasolini

Vlera e humbjes- Pier Paolo Pasolini

Për të mos u bërë dikush që çan me brryla në shoqëri, për të mos shkelur mbi të tjerët për të arritur i pari. Në këtë botë ku të ndyrët e të pandershmit fitojnë, shpërdoruesit e pushtetit, puthadorët, ata që janë në pushtet, që na vjedhin të tashmen, pa zënë në gojë të ardhmen, të dhënë pas suksesit, dukjes, karrierës.…
“Bastisje” nga José Agustin Goytisolo

“Bastisje” nga José Agustin Goytisolo

  Mos shihni këtu. Veç libra ka. Keni gabuar adresë, më duket. As nëpër letrat, as mbi tryezë gjë të fshehur s’do të gjeni.                           Ca poezi e asgjë më, ca tufa vargjesh, letër e vdekur. S’do të gjeni gjë, po ju them, që të mos gjendet në…
Engjëlli blu i Modilianit

Engjëlli blu i Modilianit

Nga Luan Rama Në Rue de la Grande Chamière, pranë katakombeve të Parisit, lart në katin e pestë, Modiliani digjej në ethet e ditës e të natës në vatrën pa zjarr, Zhanë shtatzënë shkundëte duart nga pluhuri i thëngjijve të fundit “Po vij të të ngroh shpirti im !” Modi përpëlitej dhe ajo luftonte ti jepte jetë, “Afrohu të të…
Me mujt’ me e dashtë në kohën e tashme

Me mujt’ me e dashtë në kohën e tashme

Albina Gjergji  Me mujt’ me e dashtë në kohën e tashme, kryefjalën e mendimeve të mia! Asgjâ s’i kisha kërkue tjetër gegnishtes tande. As për tosk’nishten “s’do doja t’ia dija”! Me mujt’ Me e futë Paskajoren “me dashtë” në kohën e pa kohë të çdo kohe në “T’due”… Sa bukur kishte me kénë! …se ME DASHTË pa përcaktue vend nuk…

Letra e hirit (Në natën që shuhej mbi Senë)

Letra e hirit Nga Luan Rama Në natën që shuhej mbi Senë, Diderot i shkruante Sofisë: “Kur të mos jem më do më mbetet ndoshta një shpresë të të prek, të të ndjej, të të dua dhe të bashkohem me ty, për të krijuar “Një” të përbashkët një me ty, në vazhdimësinë e shekujve. Grimcat e të dashurit tënd do…
Mos u dashuro pas një gruaje si kjo…

Mos u dashuro pas një gruaje si kjo…

Mos u dashuro pas një gruaje që lexon, pas një gruaje fort të ndjeshme, pas një gruaje që shkruan. e aq më tepër,pas një gruaje që dashuron poezinë, a pas një gruaje që s’jeton dot pa muzikë. Mos u dashuro pas një gruaje energjike, të hareshme, të kthjellët, rebele, moskokëçarëse. Mos u dashuro pas një gruaje të mençur, Mos u…
Egla, vajza për të cilën shkruan Kadare

Egla, vajza për të cilën shkruan Kadare

E KREHURA I Në muzgun e dhjetorit, në orën kur kupolat e pallateve dhe të katedraleve rishpërndanin ndriçimin e fundit të ditës që po shuhej, ajo nisi të krihej përpara pasqyrës. E krehura e saj vazhdoi gjatë. Jashtë kullat e qytetit të madh dhanë orën pesë e gjysmë, pastaj gjashtë dhe pastaj gjashtë e gjysmë, por ende nuk e kishte…
“Si një barbar” Marc Chagall

“Si një barbar” Marc Chagall

  Atje ku ngjishen shtëpitë e përkulura, atje ku ngjitet shtegu drejt varrezave, atje ku rrjedh një lumë i gjerë, atje kam ëndërruar jetën time, natën një ëngjëll fluturon në qiell, një dritë e bardhë rrufeje mbi çatitë më thotë se përpara kam një udhë të gjatë, të gjatë drita do ta çojë emrin tim lart çative populli im unë…
“E fejuara ime e bardhë” nga Marc Chagall

“E fejuara ime e bardhë” nga Marc Chagall

  Ngado që shkoj nëpër pyll mbi këmbë, mbi duar, këndej e andej gjethet bien nga pema në pemë, ato më zgjojnë, kam frikë, ndërkohë që pikturoj si në gjumë, si në ëndërr, kur pylli ngarkohet me borë tabloja ime i ngjan një bote tjetër, i vetëm prej kaq vitesh këtu qëndroj, një mrekulli pres të shfaqet te më ngrohë…