Kryesore

Sa histori mund tё jetohen brёnda njё dite e gjysmë?

Sa histori mund tё jetohen brёnda njё dite e gjysmë?

Harmonia nga Elena Pazzaglia Me siguri secili ka tё vetёn, por unё mund t’ju rrёfej dy. Sepse dihet që historitё e pёrditshme bartin nëpër to fragmente ditёsh tё shkuara. E para ёshtё njё histori qё nuk ekziston, njё prej atyre historive qё pёrjetohet me sy mbyllur. Njё histori qё flet pёr kuaj; i pari ngjyrё kafe e i zemёruar, pastaj…
Gjuha jone sa e mirë!

Gjuha jone sa e mirë!

Nga Iva Tiço/Në morinë e titujve të portaleve, që gjatë ditës së dielë bëjnë çmos për të marrë klikime njerëzish, që janë duke u shullyer buzë detit, më bëri përshtypje një lajm, sipas të cilit një baba kërcënonte se nuk do e qaste në shtëpi të bijën… Si gjithë lexuesit e të dielës, edhe unë klikova sipër, për të lexuar…
Kur zemra e Victor Hugo-së pushoi përjetësisht…

Kur zemra e Victor Hugo-së pushoi përjetësisht…

”Kur të them qofsh e bekuar – është qielli! Kur të them fli e qetë – është toka! Kur të them të dua – jam unë!”… 22 maj 1885 – Zemra e Victor Hugo-së pushoi përjetësisht. Një fragment nga kapitulli për të në librin “Parisi letrar”, nga Luan Rama. ….. “Avenue Victor Hugo” Kjo aveny në atë kohë quhej aveny Eylau…
100 euro për Sfakianakis, Kapllani: Koncerti i këtij ufologu fashist dhe urrejtje-ndjellës, ofendim i rëndë për shqiptarët

100 euro për Sfakianakis, Kapllani: Koncerti i këtij ufologu fashist dhe urrejtje-ndjellës, ofendim i rëndë për shqiptarët

Nga Gazmend Kapllani dje ne Selanik te Greqise, nacionaliste te majte e te djathe, rrahen kryetarin e bashkise se qytetit Janis Butaris. nje burr i mencur dhe trim qe vite tashme i kundervihet nacionalizmit histerik me te cilin eshte mbruajtur shoqeria greke – qe nga krijimi i shtetit modern grek. Butari eshte mbi te gjitha nje simbol qe urrejne Kisha…
Agjërime shpirtërore

Agjërime shpirtërore

Nga Rossella Tercatin “Si është e mundur të rrish pa ushqim dhe ujë për 25 orë?” Kur më ndodh të shpjegoj se ku konsiston Yom Kippur, Dita e Shlyerjes, më solemnia e traditës hebraike, ajo që e mbërthen menjëherë imagjinatën e bashkëbiseduesit është ideja e një kohe kaq të gjatë, pa ngrënë dhe pa pirë. Kjo shënon momentin kur njeriu…
Legjenda e nuses dhe ajo e gjurmës së Abaz Aliut në Kanionet e Osumit

Legjenda e nuses dhe ajo e gjurmës së Abaz Aliut në Kanionet e Osumit

Ka qenë pikërisht bukuria e veçantë dhe forma interesante e këtij kanioni që rreth tij të dilnin edhe legjenda, të cilat kanë udhëtuar gojë më gojë deri në ditën e sotme. Midis tyre tregohet legjenda e nuses dhe ajo e gjurmës të shenjtit Abaz Aliu. Legjenda e lidh shpellën e “Vrimës së Nuses”, të përmëndur më lart, me fatin e…
Sondazhi i KE: Shqiptarët, më të pakënaqurit dhe më të palumturit në Europë me jetën e tyre

Sondazhi i KE: Shqiptarët, më të pakënaqurit dhe më të palumturit në Europë me jetën e tyre

Shqipëria është vendi ku qytetarët e saj perceptojnë që kanë cilësinë më të ulët të jetesës në Europë janë gjithashtu më të palumturit, kanë një opinion shumë të dobët për cilësinë e edukimit dhe standardet e jetesës, ndonëse optimizmi për të ardhmen nuk u mungon dhe familjet i kanë të forta. Sondazhi për “Cilësinë e Jetës në Europë” u publikua…