Histori & Trashëgimi

FOTO/ Turizmi Kulturor, Kumbaro zbulon projektet e reja kërkimore në Arkeologji

FOTO/ Turizmi Kulturor, Kumbaro zbulon projektet e reja kërkimore në Arkeologji

Një sërë projektesh shkencore të miratuara së fundmi nga Këshilli Kombëtar i Arkeologjisë, synojnë që përgjatë këtij viti në zgjerimin e gërmimeve arkeologjike, përmes të cilave do të përfitohet informacion i ri mbi qytetet antike dhe sitet arkeologjike të vendit tonë, duke rritur mundësinë për vizitueshmërinë e tyre përgjatë sezonit turistik. Këtë listë projektesh të reja e ka publikuar në  Facebook-un e…
Kisha e Shën Mërisë në Përmet gati për sezonin e ri turistik

Kisha e Shën Mërisë në Përmet gati për sezonin e ri turistik

Monumentet kulturore në vendin tonë po marrin çdo ditë e më shumë vëmendjen e institucioneve përkatëse, për të qenë sa më të denja për të pritur turistët vendas dhe të huaj pikërisht në këtë periudhë që fillon dhe sezoni turistik. Kisha e Shën Mërisë në Bënjë, Përmet, prej disa muajsh po i nënshtrohet një restaurimi të plotë, që ka si…
Dita e kujtesës

Dita e kujtesës

Kastriot Dervishi  Nisur nga debati i fundit në lidhje me ditën e përkujtimit të martirëve të vrarë nga regjimi komunist, shpreh mendimet e mija të mëposhtmet. Partia Komuniste Shqiptare (pas vitit 1948 Partia e Punës e Shqipërisë) ishte një formacion politik me karakter kriminal e terrorist, e frymëzuar nga parimet e luftës së klasave, dasisë kombëtare e krahinore, mohimit të…
Fisnikë dhe ushtarë nën flamujt e katolicizmit, Maneshët e Muzakët-emrat që u tretën

Fisnikë dhe ushtarë nën flamujt e katolicizmit, Maneshët e Muzakët-emrat që u tretën

Në kuadrin e muajit të Frankofonisë: “Fisnikë dhe ushtarë nën flamujt e katolicizmit” ose forca ushtarake e shqiptarëve në oborret e Perëndimit, pas pushtimit osman të atdheut të tyre. Maneshët, Muzakët dhe emra të tjerë që u tretën në mjegullën e historisë, por mbetën në librat e kohës. ——————— LUAN RAMA Për historinë e stratiotëve shqiptarë është shkruar nga historianë…
Fotot e rralla/ Si u krijuan fermat shtetërore në rrethin e Vlorës

Fotot e rralla/ Si u krijuan fermat shtetërore në rrethin e Vlorës

Gëzim Llojdia Dekreti i datës 4 prill 1970 sjell një serë ndryshimesh jo vetëm në emertime por edhe në krijime dhe bashkime fshtrash për të krijuar fermat bujqësore. Dekreti i plote: Dekret Nr.4681, datë 4.4.1970: ”Mbi disa ndryshime në ndarjen administrative tokësore të Republikës Popullore të Shqipërisë”. Në mbështetje të nenit 7 të ligjës nr.4352, datë 13.12.1967, PRESIDIUMI I KUVENDIT…
FOTO fantastike nga kisha e Shën Kollit e xhamia e Gjin Aleksit/ Kumbaro: Ofertat e reja për “Rrugët e Besimit!

FOTO fantastike nga kisha e Shën Kollit e xhamia e Gjin Aleksit/ Kumbaro: Ofertat e reja për “Rrugët e Besimit!

Faza e tretë e punimeve restauruese në kishën e “Shën Kollit” në Mesopotam do të fillojë gjatë muajit gusht, ndërsa  punimet restauruese në xhaminë e Gjin Aleksit në Rusan Delvinë po ecin sipas të gjitha parashikimeve ku së shpejti vizitorët vendas e të huaj do të mund të shijojnë vlerat e veçanta kulturore që ajo ka transmetuar përmes shekujve deri…
Kur 7 Marsi ishte vërtetë festë

Kur 7 Marsi ishte vërtetë festë

Çdo 7 mars kujtojmë çeljen e Mësonjtores shqipe, hapur në Korçë më 1887. Në kujtim të asaj ngjarjeje, sjellim për publikun virtual Abetaren e Zymit, e ndodhur Fondi “Koleksion fondesh personale” (63), Dosja 163, fl. 12r në AQSh. Autorësia i atribuohet Jak Specit (Jaku i Tush Mark Krajës), mësues në qytetin e Shkodrës. Siç thotë shënimi i datës 5 janar…
Butrinti një ndër 10 trashëgimitë kulturore më me interes në botë

Butrinti një ndër 10 trashëgimitë kulturore më me interes në botë

Butrinti zgjidhet një nga 10 modelet e trashëgimisë kulturore më me interes për t’u studiuar në botë. Universiteti i Bristolit, një prej 20 më të mirëve në Angli, ka organizuar një kurs online ndërkombëtar, ku studentë nga e gjithë bota studiojnë 10 modele të përzgjedhura për turizmin kulturor të qëndrueshëm dhe trashëgiminë kulturore. Studentë nga e gjithë bota, studiojnë 10…