Histori & Trashëgimi

8 letrave mes Ali Pashë Janinës dhe Mbretit Ferdinand I i Napolit

8 letrave mes Ali Pashë Janinës dhe Mbretit Ferdinand I i Napolit

Historia është mësuesja e jetës. Ajo, është mirë që të njihet dhe përvetësohet nga të gjithë. Nga Revista d’Albania e vitit 1941 të drejtuar nga Francesco Ercole po ju përcjellim korespodencën (të 8 letrave ) midis Ali Pasha Janina dhe Mbretit Ferdinat I, Mbreti i Napolit. Eshtë për të vlerësuar fakti, se këto letra të pasqyruar nga autori Francesco Maria…
Tarifa për putanat

Tarifa për putanat

TARIFA PËR PUTANAT E çuditshme Republika e Venedikut! Nga njëra anë: vend i zakoneve më të lëshuara, që prodhoi libertinë si Casanova e Aretino me shokë. Nga ana tjetër: shtet policor i reformuar, që jo vetëm e regjistronte prostitucionin emër më emër, por e evidentonte duke bërë publike edhe tarifat përkatëse. Aurel Plasari shkruan se kështu dihej se sa kushtonte…
5 xhami të rëndësishme kthehen në kantiere, ja cilat do të restaurohen!

5 xhami të rëndësishme kthehen në kantiere, ja cilat do të restaurohen!

5 Monumente kulture të besimit islam do t’i nënshtrohen ndërhyrjes restauruese së shpejti. Marrëveshja e bashkëpunimi u nënshkrua ditën e djeshme ndërmjet Ministrisë së Kulturës dhe Komunitetit Mysliman të Shqipërisë, nga Ministrja e Kulturës, znj. Mirela Kumbaro dhe z. Skënder Bruçaj, duke i hapur rrugën këtij procesi. “Një pjesë e tyre nuk kanë pasur restaurime ose restaurime të mirëfillta dhe…
FOTO të vjetra/ Tirana, 98-vjet kryeqytet

FOTO të vjetra/ Tirana, 98-vjet kryeqytet

Organet e larta të shtetit shqiptar, që dolën më 1920 nga Kongresi i Lushnjës (21-31 Janar 1920) u vendosën më 11 Shkurt 1920 në Tiranë, që u caktua përkohësisht kryeqyteti i Shqipërisë, kurse përfundimisht Tirana u shpall kryeqytet me statutin e Republikës Shqiptare në Janar 1925. Pas 1920 filloi popullimi me banorë të ardhur nga krahina e qytete të tjera…
FOTO/ Mendohej se ishte kodër, arkeologët zbulojnë një piramidë

FOTO/ Mendohej se ishte kodër, arkeologët zbulojnë një piramidë

Krijimi i lazerit të avancuar ka zbuluar më shumë se 60,000 struktura të lashta Maya nën xhunglën e Guatemalës veriore. Të vendosura nëpër dhjetëra qytete të fshehura, zbulimet përfshijnë shtëpi, pallate dhe një piramidë 90 metra të gjatë, që më parë mendohej të ishte një kodër. Zbulimi është bërë i mundur nëpërmjet aeroplanëve të posaçëm me lazer që mund të…
Hebrejtë që u kthyen në katolikë nga martirët shqiptarë edhe për t’i shpëtuar holokaustit

Hebrejtë që u kthyen në katolikë nga martirët shqiptarë edhe për t’i shpëtuar holokaustit

  Famullia e kishës katolike e Tiranës ishte ndër famullitë më të rëndësishme të Shqipërisë për vetë faktin se ishte pjesë e institucioneve qendrore qeveritare, parlamentare, diplomatike, kulturore, ekonomike, shoqërore etj. të kryeqytetit të vendit. Prej vitit 1938 e deri më 1947 kjo famulli drejtohej nga famullitari, prifti kosovar Dom Shtjefën Kurti. Studimi i qindra e mijëra shkresave, korrespondencave, letrave,…
“Udhëzuesi për Rehabilitimin e Fshatrave të Himarës”

“Udhëzuesi për Rehabilitimin e Fshatrave të Himarës”

  Në kuadër të projektit “Zhvillimi i Integruar dhe i Qëndrueshëm i Rajonit Bregdetar Jugor”, zbatuar nga GIZ në Shqipëri, u zhvillua sot një workshop mbi “Udhëzuesin për Rehabilitimin e Fshatrave të Himarës”, pjesë e së cilit ishin specialistë nga Instituti i Monumenteve të Kulturës, ekspertë, përfaqësues nga institucione qendrore, rajonale e vendore si dhe institucione të arsimit të lartë.…
1958/ Torturat ndaj kosovarëve në kampin e Semanit

1958/ Torturat ndaj kosovarëve në kampin e Semanit

Nga Kastriot Dervishi* Një letër tjetër e një emigranti kosovar, i cili në korrik 1958 shkruan për torturat që u bëhen në kampin e Semanit. Këtu ishin grumbulluar prej regjimit, emigrantët shqiptarë të Kosovës që shpresonin se do gjenin lumturinë te regjimi internacionalist i E.Hoxhës. Letra i drejtohet diktatorit. Si është trajtuar nënshkruesi mund të ishin trajtuar edhe enveristët e…
San Giovanni Rotondo – tokë shqiptare?! Iu dha Skënderbeut

San Giovanni Rotondo – tokë shqiptare?! Iu dha Skënderbeut

Emrin e San Giovanni Rotondo-s e të mrekullive, që bënte e bën në këtë vend  të bekuar një frat me varrët e gozhdave të Krishtit në duar, shqiptarët nisën ta dëgjojnë vetëm pasi u shemb tirania. E në vendin e tiranëve, u rikthyen shenjtorët. E madje nisën të dëgjohen edhe emra të rinj, si ai i Atë Piut të Pietrelçinës,…