Gjilpëra në kashtë

The Guardian: Hipokrizia e larvave të Hollivudit filloi kur Polanski mori 13 vjeçaren, i dha shampanjë dhe e përdhunoi<

The Guardian: Hipokrizia e larvave të Hollivudit filloi kur Polanski mori 13 vjeçaren, i dha shampanjë dhe e përdhunoi<

Dyzet vjet më parë, Roman Polanski u shndërrua nga të qenit një nga regjisorët më të famshëm në botë në të arratisurin më famëkeq nga drejtësia e Shteteve të Bashkuara. Më 1 shkurt 1978, pas 42 ditësh në burg, Polanski u largua nga SHBA-ja në pritje të dënimit përfundimtar, pasi u deklarua fajtor për marrëdhënie seksuale të paligjshme me të…
Seksi në Europën mesjetare: Një histori sa interesante, aq edhe e egër

Seksi në Europën mesjetare: Një histori sa interesante, aq edhe e egër

Nga Katherine Harvey – Universiteti i Londrës Në imagjinatën popullore historia e seksit është e thjeshtë. Për shekuj me radhë, njerëzit në Perëndimin kristian jetonin në një gjendje represioni seksual, të shtrënguar nga një frikë përmbytëse nga mëkati, kombinuar me një mungesë të plotë njohjeje për trupin e vet. Ata që nuk përmbushnin standardet morale që kisha, shteti dhe shoqëria…
Si na mësuan turqit ta urrenim vetveten. Shqiptarët e vërtetë me sy bojëqielli dhe shtatlartë

Si na mësuan turqit ta urrenim vetveten. Shqiptarët e vërtetë me sy bojëqielli dhe shtatlartë

“Syri mavi”- Me kalimin e kohës ndër shqiptarë u krijua bindja se për çdo të keqe që ndodhte në familje apo të individi, fajtor ishte syri ”mavi”. Fajësohej takimi me njësykaltër apo me një sylarosh. Nënat frikësoheshin që të porsalindurin t’ia tregonin ndonjë “symavihi”, dhe lutnin Zotin që të porsalindurin kurrë të mos e shihte sykeqi (sykaltri). Shkruheshin hajmalia dhe…
Përdorën botoks, përjashtohen nga konkursi i bukurisë 12 deve ( FOTO)

Përdorën botoks, përjashtohen nga konkursi i bukurisë 12 deve ( FOTO)

Një konkurs bukurie i përvitshëm në Arabinë Saudite ka përjashtuar 12 deve sepse kishin përdorur botoks.  Kafshët u refuzuan në konkurrim nga Festivali i Deveve Mbreti Abdulaziz, që mbahet pranë Rijadit, për shkelje të rregullave të konkursit të bukurisë. Çmimet për konkurset e deveve arrijnë deri në 57 milionë dollarë, për këtë arsye përpjekjet për mashtrim janë të mëdha. “Devetë…
Imazhi misterioz i shekulllit të 15-të ( FOTO)

Imazhi misterioz i shekulllit të 15-të ( FOTO)

Një ndër këmbanat e mesit të shek XV me zanafillë nga Shpati i Arbënise së Mesme, e cila nuk interpretohej saktë, ishte dhe kjo e paraqitur së fundmi në ekspozitën elegante të përvjetorit të Skënderbeut ne Pallatin e Kongreseve, Tiranë. Në të vërtetë kemi të bëjmë me një hagjiografi kryesisht perëndimore për kohen, që më tepër se çdo gjëje i…
DOSSIER: Kur meshohej shqip për Skënderbeun në Vatikan, zbulohen kronikat e vjetra të aktiviteteve

DOSSIER: Kur meshohej shqip për Skënderbeun në Vatikan, zbulohen kronikat e vjetra të aktiviteteve

Katër ditë aktivitete përkujtimore. Nga 25 deri më 27 prill 1968, të gjithë shqiptarët e mërguar, pa mundësinë për të qenë në vendin e tyre, të mbyllur nga diktatura komuniste, kanë zgjedhur Romën për tu bërë bashkë, në përkujtim të 500 vjetorit të vdekjes së Heroit Kombëtar Gjergj Kastrioti Skënderbej. Aktivitetet që do të kulmojnë me një audiencë që jep…