Gjilpëra në kashtë

Kur’ani i lashtë është zbulimi më i madh për botën myslimane

Kur’ani i lashtë është zbulimi më i madh për botën myslimane

Një kopje e lashtë e Kur’anit e gjetur në Universitetin e Birmingemit mund të ketë qenë e Abu Bakr, një prej të parëve myslimanë në botë. Datimi me radiokarbon, kur u krye, gjeti fragmente që mund të jenë të paktën 1370 vjeçare, duke rritur kështu mundësinë që të jetë kopja më e lashtë e librit të shenjtë të Islamit, që…
FOTO/ Mendohej se ishte kodër, arkeologët zbulojnë një piramidë

FOTO/ Mendohej se ishte kodër, arkeologët zbulojnë një piramidë

Krijimi i lazerit të avancuar ka zbuluar më shumë se 60,000 struktura të lashta Maya nën xhunglën e Guatemalës veriore. Të vendosura nëpër dhjetëra qytete të fshehura, zbulimet përfshijnë shtëpi, pallate dhe një piramidë 90 metra të gjatë, që më parë mendohej të ishte një kodër. Zbulimi është bërë i mundur nëpërmjet aeroplanëve të posaçëm me lazer që mund të…
Kryeministria historike e shtetit shqiptar

Kryeministria historike e shtetit shqiptar

Nga Kastriot Dervishi Tirana është ndër kryeqytetet e rralla në Europë në të cilën vendet historike apo ato të institucioneve themelore të shtetit ose nuk dihen ku kanë qenë. Në Tiranë nuk ka asgjë shenjë ku ka qenë selia e Këshillit të Naltë në vitet 1920-1925 dhe 1943-1944, për të mos folur pastaj për selinë e kryeministrisë apo ministrive. Selia…
Këto 14 gjëra të pabesueshme, njerëzit i besonin në Mesjetë!

Këto 14 gjëra të pabesueshme, njerëzit i besonin në Mesjetë!

Ekzistojnë disa të dhëna, që njerëzit më përpara i besonin sit ë vërteta, që sot e vështirë të merren seriozisht. Por pikërisht këto të dhëna, u morën sit ë vërteta në periudhën e Mesjetës. Në atë kohë ,njerëzit besonin disa gjëra të çmendura si reale. 14.Ekzistojnë njerëz të vegjël në spermën e mashkullit Po, në shekullin e XVII dhe të…
FOTO/ Njohuni me kodikun e panjohur muzikor të shekullit 19-të

FOTO/ Njohuni me kodikun e panjohur muzikor të shekullit 19-të

Dorëshkrimi që paraqesim është vendosur në fondin “Koleksion dokumentesh përpara vitit 1912” si shtesë fondi e vitit 1989. Meqenëse në atë vit në fondet e AQSh ekzistonte një fond i veçantë për librat e dorëshkruar, “Koleksion i kodikëve”, dorëshkrimi duhej të ishte sistemuar atje. Ndoshta arkivistët nuk e kanë kuptuar se bëhet fjalë për një dorëshkrim të asaj kategorie. Është…
Manipulimi i parë i një fotoje shqiptare dhe trashëgimia historike

Manipulimi i parë i një fotoje shqiptare dhe trashëgimia historike

Ky imazh përkon me manipulimin e parë të një imazhi në historinë e fotografisë shqiptare. Me shumë gjasa i përket një reklame të kohës. Në të paraqiten i biri i doktor Gennaro Simini, Giacinto, njëherë në rolin e kirurgut me sëpatë në dorë, njëherë tjetër në rolin e pacientit me këmbën e këputur dhe në fund si klient me dorën…
Fuqia e një njeriu që e ndryshoi botën ose Mick Jaggeri i shekullit IX

Fuqia e një njeriu që e ndryshoi botën ose Mick Jaggeri i shekullit IX

Daut Dauti Kordoba e shekullit IX ka qenë e rëndësishme sikur Londra apo Nju Jorku i sotëm. Qyteti kishte plot shkencëtarë, arkitektë, inxhinierë, filozofë, artistë… Për nivelin e civilizimit të Kordobës flet fakti që tregon se ky qytet kishte bibliotekë me mbi një milion libra. Në mes tjerash, qyteti kishte kanalizim dhe ujësjellës, kurse rrugët ishin me ndriçim. Pushteti i…