Gjilpëra në kashtë

Piktura të rralla të Shqipërisë në vitin 1848

Piktura të rralla të Shqipërisë në vitin 1848

Poeti dhe piktori anglez Edward Lear vizitoi Shqipërinë në vitin 1848. Ai shëtiti në thuasje gjithë territorin e vendit duke lënë pas disa piktura që tregojnë një Shqipëri krejt tjetër nga ajo që kemi sot. Pikturat janë postuar në Facebook nga Miklovan Lugaj.     Durrës Fier Himarë Gjirokastër Tiranë Lumi Vjosa Shkodër Zvërnec
1991/Shënomëni dhe mua në armën e heronjve të heshtur

1991/Shënomëni dhe mua në armën e heronjve të heshtur

Nga Kastriot Dervishi Marrëzitë e regjimit komunist dhe të njeriut të ri që prodhoi ky regjim janë të shumta. Sjell sot për shembull një njeri të indoktrinuar në masë të lartë. Megjithëse jetonte në Tiranë, kishte bërë shkollën e mesme ushtarake dhe ishte në shkollën e lartë po ushtarake, nuk kuptonte asgjë se ku po shkonte Shqipëria, se ishte vendosur pluralizmi…
FOTO/ Kumbaro na fton të zbulojmë mozaikët e fshehur të Durrësit

FOTO/ Kumbaro na fton të zbulojmë mozaikët e fshehur të Durrësit

A jeni kurioz për të parë mozaikët e rrallë apo të provoni vet sesi ndërtoheshin këto vepra arti dikur? Atëherë duhet të shkoni patjetër në Durrës! Kjo është ftesa që bën Ministrja e Kulturës, Mirela Kumbaro teksa ka publikuar një video të veçantë nga vizita në Muzeun Arkeologjik të Durrësit, ku shihet sesi po punohet për të riprodhuar një nga…
Verorja, tashmë pjesë e Trashëgimisë UNESCO-s

Verorja, tashmë pjesë e Trashëgimisë UNESCO-s

Ardhja e pranverës në kultura të ndryshme lidhet me një sërë ritualesh. Edhe në Shqipëri në 1 mars shumë prej fëmijëve, vajzave dhe grave por edhe meshkujve vendosin në dorë një lidhëse dyngjyrëshe bardh e kuq. Ka prej tyre që e vendosin në datën 1 dhe  e heqin në datën 14 siç ka të tjerë që e vendosin në 14…
Zbulohet ekspertiza që fundosi Maks Velon: Degjenerim, pornografi dhe ndjenja shtazarake

Zbulohet ekspertiza që fundosi Maks Velon: Degjenerim, pornografi dhe ndjenja shtazarake

“E gjithë ‘krijimtaria’ e Maks Velos bije në kundërshtim me porositë e mësimet e Partisë së Punës së Shqipërisë dhe u kundërvihet në mënyrë të hapur vijës politike të Partisë sonë dhe realizmit socialist në art”. Në këtë përfundim dolën ekspertët e Lidhjes së Shkrimtarëve dhe Artistëve: Kujtim Buza, sekretar i LSHA-së, Foto Stamo dhe Skënder Milori, piktorë dhe anëtarë…
900 dollarë në ditë për të punuar në plantacionet e kanabisit në Kaliforni

900 dollarë në ditë për të punuar në plantacionet e kanabisit në Kaliforni

900 dollarë fitim në ditë: malazezët e varfër, në borxhe dhe të zhgënjyer e kanë kthyer kokën nga Kalifornia, ku mund të fitojnë nga puna në plantacionet e lincencuara të kanabisit atje. Nga Jovo Martinoviç Igori ishte një student i shkëlqyeshëm i mjekësisë, i specializuar në obstetrikë. Edhe pse aftësitë e tij dukeshin të kërkuara në vendlindjen e tij në…
Manuali i sekreteve sekuale, i vitit 1720, ka dy shekuj që ndalohet

Manuali i sekreteve sekuale, i vitit 1720, ka dy shekuj që ndalohet

Në hyrje të librit thuhet: “Bashkimi i zemrave në martesën e shenjtë është një nga kushtet më të lumtura, një burrë do të ketë një vete të dytë, së cilës mund t’i tregosh të gjitha mendimet e tua, ashtu sikurse do gjesh edhe një shok të mirë në punë.” Gjithashtu jep këshilla të dy gjinive gjatë aktit seksual. “Unë këshilloj…
Nëse vijon trendi i largimeve, qarku i Gjirokastrës “zhduket” për 20 vjet

Nëse vijon trendi i largimeve, qarku i Gjirokastrës “zhduket” për 20 vjet

Të dhënat e fundit të INSTAT tregojnë se, popullsia e Shqipërisë është pakësuar me 6267 persona, rrjedhojë e migracionit neto, por edhe rritjes më të ulët natyrore, që pavarësisht gjithçkaje vijon të mbetet në territor pozitiv. Qarqet e ndryshme të vendit regjistrojnë një dinamikë të ndryshme nga 1 janari 2017 në 1 janarin e 2018-ës. Vetëm Vlora, Durrësi dhe Tirana…