Gjilpëra në kashtë

Hiret e Kikisë në Ankand

Hiret e Kikisë në Ankand

Nga Luan Rama  Vështrojeni këtë fotografi: sot në Paris, në « ParisPhoto », hapet ankandi për blerjen e saj që antikuarët mendojnë ta shesin një milion e gjysëm euro. Duket se dhe fotografia artistike kërkon të konkurojë në një nivel tjetër me veprat e mëdha të Van Gogh, Modigliani, Picasso apo Chagall etj. Përsëri Kiki, vajza nga Bourgogne që u…
Nga ferexheja tek mbajtja e kaskës/ Gratë shqiptare kanë bërë një rrugë të gjatë për t’u çliruar nga tutela mashkullore

Nga ferexheja tek mbajtja e kaskës/ Gratë shqiptare kanë bërë një rrugë të gjatë për t’u çliruar nga tutela mashkullore

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 12 Nëntor 2017 Gazeta franceze, “Paris-soir”, ka botuar, të premten e 26 nëntorit 1937, në faqe të parëdhe të shtatë një shkrim për princeshën Maxhide dhe emancipimin e grave shqiptare. Në vijim, do të gjeni shkrimin e plotë të gazetës, të sjellë në shqip nga Aurenc Bebja – Blogu “Dars (Klos), Mat – Albania” : Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale…
Gazeta austriake (1880) : “Fjalimi i Hodo bej Sokolit gjatë shpalljes së Pavarësisë së Shqipërisë në Shkodër me 19 prill 1880”

Gazeta austriake (1880) : “Fjalimi i Hodo bej Sokolit gjatë shpalljes së Pavarësisë së Shqipërisë në Shkodër me 19 prill 1880”

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 1 Nëntor 2017   Gazeta franceze, “Le Temps”, ka botuar, të martën e 11 majit 1880, në faqen n°2, letrën kurioze, të botuar pak kohë më parë në gazetën austriake, “Tageblatt”, në lidhje me fjalimin e kolonelit shqiptar, Hodo Sokolit, të mbajtur gjatë shpalljes së pavarësisë së Shqipërisë në Shkodër më 19 prill 1880.   Çfarë ka…
Historitë e shqiptarëve në Bukuresht

Historitë e shqiptarëve në Bukuresht

Në shekujt XVI dhe XVII, shumë shqiptarë dhe arumunë hynë në strukturat sociale, ushtarake dhe tregtare, duke u bërë më pas liderë politikë, ushtarakë dhe tregtarë në Rumani. Shqiptarët në historinë e këtij vendi nuk ishin thjesht barinj e tregtarë. Shumë arritën deri në shkallët më të larta të hierarkisë së kohës, ndonëse nuk ishin në vendin e lindjes. Një…
FILIP NOGA PËR NEUE FREIE PRESSE (VJENË, 1913) : “NDIHEMI TË LËNDUAR QË KRAHINA E ÇAMËRISË, E CILA SHTRIHET DERI NË PREVEZË, ME NJË POPULLSI PREJ 80 MIJË SHQIPTARËSH, IU DHA GREQISË”

FILIP NOGA PËR NEUE FREIE PRESSE (VJENË, 1913) : “NDIHEMI TË LËNDUAR QË KRAHINA E ÇAMËRISË, E CILA SHTRIHET DERI NË PREVEZË, ME NJË POPULLSI PREJ 80 MIJË SHQIPTARËSH, IU DHA GREQISË”

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 28 Tetor 2017 Gazeta në gjuhën frënge “La Jeune Turquie”, ka botuar, të mërkurën e 10 shtatorit 1913, në faqen n° 2, deklaratën e delegatit shqiptar, Filip Noga, dhënë për gazetën “Neue Freie Presse” në lidhje me përcaktimin e kufijve të Shqipërisë nga Fuqitë e Mëdha, sidomos në zonën jugore. Çfarë ka thënë më konkretisht…
“Disa vijëza mbi fytyrën tënde a s’janë bërë prej meje?”/Letra e gruas për shkrimtarin turk Nazim Hikmet

“Disa vijëza mbi fytyrën tënde a s’janë bërë prej meje?”/Letra e gruas për shkrimtarin turk Nazim Hikmet

Ndër letrat e bukura të dashurisë, renditen dhe letrat e Pirajes gruas së poetit dhe shkrimtarit të njohur turk Nazim Hikmet. Më poshtë ne po botojmë një letër të shqipëruar nga Rozana Belli. Hikmet është një ndër shkrimtarët më të njohur turq. Deri në vitin 1965 veprat e tij ishin të ndaluara në Turqi. Ato botoheshin vetëm jashtë vendit e…
Libri francez i 1804/Veshja e grave shqiptare në Athinë dhe mënyra e tyre e kërcimit në ceremonitë martesore

Libri francez i 1804/Veshja e grave shqiptare në Athinë dhe mënyra e tyre e kërcimit në ceremonitë martesore

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 11 Tetor 2017 Në librin “Recherches sur les costumes, les mœurs, les usages religieux, civils et militaires des anciens peuples. – Hulumtime mbi kostumet, zakonet, ushtrimet fetare, civile dhe ushtarake të popujve të lashtë.”, të Joseph Malliot (1735 – 1811), botuar në Paris në vitin 1804, nga shtëpia botuese P.Didot, gjejmë një shkrim që trajton veshjen e grave shqiptare dhe mënyrën…
Indro Montanelli/Historia e Italisë: Përse Zogu zgjodhi Italinë në vend të Jugosllavisë

Indro Montanelli/Historia e Italisë: Përse Zogu zgjodhi Italinë në vend të Jugosllavisë

Një kolanë e ribotuar shpesh nga shtëpitë botuese më në zë në Itali, janë edhe vëllimet e “Storia d’Italia”, të cilat kanë njohur më vonë edhe bashkëpunimin e redaktimin profesional të Mario Çervit. E ndarë në shumë seksione e kapituj, sigurisht se për lexuesin shqiptar do të kishte vlerë të dihej vlerësimi që Montanelli jep për një periudhë shumë të…