Dorëshkrime

Kur zemra e Victor Hugo-së pushoi përjetësisht…

Kur zemra e Victor Hugo-së pushoi përjetësisht…

”Kur të them qofsh e bekuar – është qielli! Kur të them fli e qetë – është toka! Kur të them të dua – jam unë!”… 22 maj 1885 – Zemra e Victor Hugo-së pushoi përjetësisht. Një fragment nga kapitulli për të në librin “Parisi letrar”, nga Luan Rama. ….. “Avenue Victor Hugo” Kjo aveny në atë kohë quhej aveny Eylau…
Reflektim mbi librin “E vërteta për Nolin” i autores Entela Komnino

Reflektim mbi librin “E vërteta për Nolin” i autores Entela Komnino

Nga Izaura HYSENAJ Studente në universitetin “Aleksandër Moisiu”, Durrës E vërteta është mekanizmi që vë në lëvizje intelektin; forca që shemb dhe ndërton koncepte, ide dhe botë pa reshtur; drita vegim i së cilës ushqen ekzistencën tonë. Për të zgjeruar këtë përkufizim (që si shumë të tjerë në të tilla raste që synojnë të emërtojn të papërcaktueshmen janë jo shumë…
“Ditënetët e librit”, një rikthim tek magjia e letrës

“Ditënetët e librit”, një rikthim tek magjia e letrës

Fatmira Nikolli Vargje, promovime, arie, skica, konkurse, përkthime, autorë të ftuar, rrëfime shkrimtarësh, sfilatë libër e letër. Më shumë se 70 aktivitete mbahen në Tiranë në Muzeun Historik Kombëtar, Akademinë e Arteve, Lezhë e Fier në datat 16-20 maj. Përkthimet e mëdha, veprat e mëdha, letërsi artistike, shqipe dhe e huaj e mandej literaturë gjuhësore në një takim me Ledi…
A është vepra e Barletit, burimi kryesor për SKËNDERBEUN?

A është vepra e Barletit, burimi kryesor për SKËNDERBEUN?

Humanist i shquar dhe historian, Barleti është i pari autor i njohur dhe një nga më të mëdhenjtë e letërsisë së hershme shqipe. Vepra e tij Historia e Skënderbeut u shkrua në latinisht dhe, siç thotë F. Pall, u përkthye pothuaj në të gjitha gjuhët e Europës, sepse në të vërtetë lufta çlirimtare e arbërorëve, të udhëhequr prej Skënderbeut, sipas…
Ditari i luftës/ Një grua në Berlin më 20 prill 1945

Ditari i luftës/ Një grua në Berlin më 20 prill 1945

E premte, 20 prill 1945, ora 16 Po, ka shpërthyer me të vërtetë lufta në Berlin. Deri dje ishte ende një bubullimë e largët, sot, një gjëmim i vazhdueshëm. Ka shkrehje nga të gjitha anët. Veshët janë të shurdhuar dhe ato kapin veç të shtënat e armëve të rënda. S’ka asnjë mundësi orientimi. Ne po jetojmë rrethuar nga tyta armësh…
Gjumi i drekës mbi aurat e Belfjores

Gjumi i drekës mbi aurat e Belfjores

“Çka don me than ‘agape’?” më pyeti një fëmijë nga Kosova kur, në Zvicër, një prej meshtarëve që drejtonte lutjen e Taezeut e përmendi si term. Duke qenë se nuk e prisja si pyetje, koha për të dhënë një përgjigje dhe ajo për ta kristalizuar atë në tru nuk ishte e njëjtë, prandaj nuk mund t’i thoja diçka të saktë.…
Apeli i intelektualëve: Sillni bibliotekën e Profesor Joklit në Shqipëri

Apeli i intelektualëve: Sillni bibliotekën e Profesor Joklit në Shqipëri

Nga Agron Alibali – “Ma nis letrën për Joklin ta nënshkruaj, dhe ta kthej menjëherë me postën e parë” do të më thoshte në telefon Johanna Gerechter Neumann në mars 2017. Fjala ishe për nismën private dhe të pavarur, për të cilën kishim biseduar kaherë: kthimi në Shqipëri i trashëgimisë së çmuar bibliotekare dhe albanologjike të Prof. Norbert Joklit. Johanna Gerechter…
Një libër për fëmijën brenda nesh – “Princi i Vogël” mbush 75 vjeç

Një libër për fëmijën brenda nesh – “Princi i Vogël” mbush 75 vjeç

Antoine de Saint-Exupéry u përpoq me “Princin e Vogël” t’i ikte dimensionit banal të politikës. Për shumë lexues ky tregim është një pleduaje për humanizmin dhe miqësinë. “Princi i vogël” i Antoine de Saint-Exupery-së e shikon botën përmes syve të një fëmije, por konkluzionet e tij i formulon me fjalët e një të urti. “Është fare e thjeshtë: vetëm zemra…
“Shqiptarët i ka çmendur mendjemadhësia”/ 15 “kunja” të Lumo Skëndos që tregojnë shqiptarin e vërtetë

“Shqiptarët i ka çmendur mendjemadhësia”/ 15 “kunja” të Lumo Skëndos që tregojnë shqiptarin e vërtetë

Shqiptarët do t’i fitojnë të gjitha betejat, pasi të mbarojnë betejën e fundit mes tyre”. Kjo është thënia simbol e Mit’hat Frashërit, alias Lumo Skëndo, e thënë në vitet ’30 kur shkëlqeu një plejadë dhe traditë letrare, por dhe elitare në Shqipëri. Mit’hat Frashëri u lind më 25 mars 1880 në Janinë; vdiq më 3 tetor 1949 në Nju-Jork, SHBA.…