Art pamor

Si u ndërtua “shtëpia jonë” për 230 të tjerë!

Si u ndërtua “shtëpia jonë” për 230 të tjerë!

Është hapur dje në parkun Rinia në Tiranë Bienalja e Artistëve të Mesdheut -edicioni i 18-të që për herë të parë mbahet në Shqipëri. Me drejtor artistik Driant Zenelin në 29 pika te ndryshme te Tiranes, 230 artiste nga Europa e Mesdheut gjenden ne Tiranë e Mesdhe deri me date 9 maj. Në fjalen e saj Ministrja  e Kulturës, Mirela…
“NANA”/ Themelohet teatri shqip i Ulqinit, shfaqja e parë vjen në Tiranë

“NANA”/ Themelohet teatri shqip i Ulqinit, shfaqja e parë vjen në Tiranë

Prezantohet për herë të parë në Shqipëri trupa e teatrit “Teuta”, Ulqin me shfaqjen “Nëna”. Kjo shfaqje do të luhet me datë 22 Prill ora 19:00 në teatrin ‘Migjeni” Shkodër, dhe më 24 prill ora 20:00 në TKEKS në Tiranë. Rreth një muaj më parë, në galerinë e Qendrës për Kulturë është themeluar teatri shqip “Teuta”. Shfaqja e parë e…
Fotografi gjerman Julius Eb me imazhe mbi tranzicionin shqiptar

Fotografi gjerman Julius Eb me imazhe mbi tranzicionin shqiptar

  Galeria Kombëtare e Arteve prezanton ekspozitën e fotografi gjerman Julius Eb. Projekti fotografik “Gjenerata A” reflekton perceptimin e Julius Eb për identitetin dhe vlerat, bukurinë por edhe anën e vështirë të transformimit. Eb tregon trajektoren e ndryshimeve dhe tranzicionin e shoqërisë shqiptare brenda një periudhe kohore gati 30-vjeçare duke u fokusuar thuajse ekskluzivisht tek ai brez, titulluar nga vetë…
A është e vërtetë që veprat e Van Goghut zbehen?

A është e vërtetë që veprat e Van Goghut zbehen?

Për fat të keq, po. Ngjyrat e veprave të një prej gjenive të pikturës moderne po veniten. Një studim në Universitetin e Antverpit, ka gjetur më në fund se cila është arsyeja: duket se përgjegjës është plumbonakriti, një pigment i kuq, i cili ka tiparin fatkeq të humbjes së intensitetit, me kalimin e kohës. Transformimi është veçanërisht i dukshëm në…
A është bërë tregu i artit partner padashje në krim?!

A është bërë tregu i artit partner padashje në krim?!

Nga Graham Bowley dhe William K. RASHBAUMFEB/ NEW YORK TIMES Shitja e veprës së Henri Toulouse-Lautrec “Au Lit: Le Baiser” është në qendër debatit. Kur shisni shtëpinë, në dokumente ka shumë detaje, duke përfshirë emrin tuaj dhe një listë emrash të njerëzve që e kanë pasur në pronësi para jush. Por, kur dikush shet një vepër arti në ankand –…
Pertej figures se Zini Vest

Pertej figures se Zini Vest

Mustafa Lamaj Arti nuk shtrihet asnjehere ne vakum sado formal qe te jet ai, kjo eshte e pa mundur, artisti si gjith shoqeria eshte skllav i habitatit te madh, i kazanit te kohes, rrethanave te kohes, por jo domosdoshmerisht qofte dhe ne menyre fare te vagullt ai do ti perdori ato rrethana per ti shfaqur ne artin e tij. Te…
Një cikël vizatimesh në karbon dhe një pikturë bashkëkohore

Një cikël vizatimesh në karbon dhe një pikturë bashkëkohore

Nga Artan Shabani Për tej të Figurshmes” nuk ka nevojë e as mundësi për koncept që projekton e prodhon ekspozitë, do të jetë tabloja vetë edhe projeksioni që ekspozon vetiu koncepte. Qenia në të, do ta gjurmojë po vetë rrugëtimin e zgjedhur, duke qenë njëherit udhërrëfyesja e saktë e destinacionit, për këdo që, përveç pikturës si e tillë, do ta…
Edi Hila në Documenta 14: Krijimi në diktaturë, si të ikje nga vetja

Edi Hila në Documenta 14: Krijimi në diktaturë, si të ikje nga vetja

“Vështirësia ishte si të mos ishe vetvetja, një non sens që shkon kundër asaj që është esenciale për artistin. Ndërsa në demokraci, duhej bërë e kundërta e asaj që kërkonte diktatura, të kthehesh te vetvetja”. Ky udhëtim në krijimtarinë e tij, zë fill në vitet 1970. I dënuar “të riedukohej” në pulari e mandej në Dekorin e qytetit, Edi Hila…