Art pamor

Një muze për Gjon Milin

Një muze për Gjon Milin

Puna për ngritjen e muzeve të rinj nuk ndalet! Ministria e Kulturës në bashkëpunim me Bashkinë Korçë kanë finalizuar një prej hapave të projektit për ngritjen e nje muzeu dedikuar figures se Gjon Milit. Projekti i Bashkisë Korçë ka si qëllim ngritjen e nje muzeu tipologjik kushtuar punës dhe veprës së artistit me origjinë nga Korça në një prej banesave…
“Ekrani i artit”, Art House sjell festivalin fiorentin të filmit

“Ekrani i artit”, Art House sjell festivalin fiorentin të filmit

  “Art House” e nis aktivitetin e 2017-ës me një festival filmi që do të mabhet në datat 7-9 korrik në Kinema Millennium dhe Art House në Shkodër. Në kuadër të bashkëpunimit me Art House, i mbështetur nga Istituto Italiano di Cultura a Tirana, Ministria e Kulturës, Qendra Rinore ARKA, formati i Lo schermo dell’arte vjen për herë të parë…
“Post mortem” si homazh për vdekjen e librit

“Post mortem” si homazh për vdekjen e librit

“Kërkush”, është përshkrimi mbi letrën e bardhë, anash pikturës, në të cilën dominojnë nuancat e së kuqes, por që nuk e zbehin zymtësinë e imazhit. Tri karrige të zbrazëta shihen përballë raftit të mbushur me libra. Raftet me libra janë të shpeshtë në veprat e piktores së re, Jeta Kalaveshi. Ato janë kryefjalë e ekspozitës, të cilën artisja e ka…
Mustafa Arapi: “Motra Tone” nuk është pikturë e Kolë Idromenos!

Mustafa Arapi: “Motra Tone” nuk është pikturë e Kolë Idromenos!

  Nga Fatmira NIKOLLI Piktura “Motra Tone” e realizuar në vitin 1883 nuk është e Kolë Idromenos! Është studiuesi, piktori e restauratori Mustafa Arapi, që ka arritur në këtë përfundim, të cilin e bën publik dhe është i gatshëm të japë edhe argumente. E njohur si piktura e parë realiste në Shqipëri, për të, historiani i njohur i artit, Ferid…
Dokumentari/ Jeta dhe arti i Gjon Milit sipas atyre e që e njohën  

Dokumentari/ Jeta dhe arti i Gjon Milit sipas atyre e që e njohën  

  Portreti i Gjon Milit është skicuar nga Zhan Pol Sartri  në periudhën më krijuese të fotografit me origjinë shqiptare, vitet 40. Edhe dëshmitë e tjera të përdorura në dokumentarin “Dritë” të Yllka Gjolleshës dhe Suela Bakos, vijnë nga ata që e kanë njohur dhe punuar me Milin, përfshirë shënimet autobiografike të vetë artistit. Yllka Gjollesha thotë se “kemi pasur…
Arben Golemi çel ekspozitën “Tjetërsim”

Arben Golemi çel ekspozitën “Tjetërsim”

Nga data 2–23 Qershor 2017, në Galerinë Kombëtare të Arteve çelet ekspozita “Tjetërsim”, e piktorit Arben Golemi. Në hapje të sezonit turistik, kjo ekspozitë vetjake sjell në Galerinë Kombëtare të Arteve punë të autorit në harkun kohor 2005-2017. Kuratori i ekspozitës Ylli Drishti ka përzgjedhur për këtë ekspozitë rreth 67 punime në teknikë mikse, duke i dhënë publikut një panoramë…
Sislej Xhafaj: Filmi ime  për 1700 të zhdukurit e luftës në Kosovë

Sislej Xhafaj: Filmi ime  për 1700 të zhdukurit e luftës në Kosovë

Sislej Xhafa “zgjon” kujtimin e të zhdukurve gjatë luftës së Kosovës në Bienalen e 57-të të Venecias. Për të arti nuk duhet të resht së kërkuari drejtësinë, ndërsa, siç shkruan sot “Shekulli”, mediat ndërkombëtare pasqyrojnë konceptin e tij në Pavijonin e Kosovës, si rrallëherë! Artisti i mirënjohur bashkëkohor konceptual, merr pjesë këtë vit në Bienalen e Venecias me një ekspozitë…
Takimi i mohuar me babanë (40 vjet pritje)

Takimi i mohuar me babanë (40 vjet pritje)

Nga Fatmira Nikolli Sa më shumë lëngonte Uliksi, aq më shumë harronte, sepse malli nuk e forcon veprimin kujtesës, ai nuk zgjon kujtime, mallit i mjafton vetvetja”(Milan Kundera-Mosdija). A(r)ti, biri dhe shpirti i shenjtë. “Ferdinand Paci Adrian”- Muzeu “San Rocco”, maj 2017. Për herë të parë, takohen “e ardhmja e munguar e Ferdinandit, me të kaluarën e mundshme të Adrianit-…