Art pamor

Gjurmët e dashurisë në art: Puthjet dhe përqafimet më të bukura në piktura

Gjurmët e dashurisë në art: Puthjet dhe përqafimet më të bukura në piktura

Arti tregon dashurinë dhe e bën këtë me mijëra hije e ngjyra. Nga pikturat e Rilindjes deri tek ato moderne, “La republica” fton në një udhëtim te marrëdhënia në çift, si ka ndryshuar Timide ose pasionale, mitologjike a surreale, dashuria është gjithnjë pikë frymëzimi për artistët siç e tregon kjo seri veprash e piktorëve më të famshëm nga Magritte te…
Edi Hila, ekspozitë në kryeministri

Edi Hila, ekspozitë në kryeministri

Artisti i njohur Edi Hila, i njohur ndryshe edhe si mik i kryeministrit Edi Rama, do të çelë një ekspozitë në COD(Qendrën për hapje e dialog) që ndodhet në katin e parë të Kryeministrisë. Aktiviteti që hap dyert më 15 janar deri më 15 prill, titullohet “Hapësira ku jetojmë, hapësira që ndajmë dhe hapësira që lëmë pas”. Në orën 18…
Erosi dhe Viktor Hygo

Erosi dhe Viktor Hygo

Luan Rama Ekspozita e këtyre ditëve në Paris “Erosi dhe Hygo – nga timiditeti te eksesi”, në shtëpinë ku banonte dikur Viktor Hygo, në Place de Vosges, dy hapa nga Sena, ka në thelb diçka që na çon nga erosi te jeta e shkrimtarit të madh, duke anashkaluar pranë shumë veprave të tjera arti kushtuar erosit, nga Roden te Kurbe,…
Dashnori i celuloidit Setboun

Dashnori i celuloidit Setboun

Nga Luan Rama Takimi me Michel Setboun është gjithnjë i këndshëm. Ky fotograf i njohur tashmë, me një trup atleti dhe një mirësi që spikat në portretin e tij të qeshur, ky njeri që ka rrahur gjithë botën, nga Uzbekistani, Mongolia, Afganistani, Jemeni, Hong-Kongu, e më pas Mauritaninë, Izraelin, Qipron, Brazilin e dhjetra vënde të tjera të botës, etj, kur…
Sislej Xhafa, art për viktimat e Lampeduzës

Sislej Xhafa, art për viktimat e Lampeduzës

Arti është emergjencë ka thënë artisti shqiptar nga Kosova në Luiziana. Ai njihet për mënyrën e tij të fuqishme me të cilën trajton realitetin politik e social. Në një media në SHBA ai ka folur për instalacionet e veçanta të cilat kthejnë vëmendjen nga emigrantët e bregut të Lampeduzës. Instalacionet e tij përfshijnë objekte të gjetura që iu përkisnin emigrantëve…
Kur pozonte e jashtëzakonshmja, Frida Kahlo!

Kur pozonte e jashtëzakonshmja, Frida Kahlo!

Një fotoreporter kolumbian lindur në Arakataka ka mundur të fotografojë një piktore të jashtëzakonshme, plot talent dhe histori personale të veçantë. Përmes objektivit të tij zbulohet një Meksikë plot mundime dhe shpresë. Në Bolonja më 14 janar në “Ono arte contemporanea” çelet ekspozita “Frida Kahlo”, me fotografi të Leo Matiz të realizuara në lagjene e lindjes së Fridës në Mexico…
Enver Hoxha “gju më gju” me popullin në Prishtinë

Enver Hoxha “gju më gju” me popullin në Prishtinë

Betimi i partizanit, Enver Hoxha gju më gju me popullin,  klasa punëtore, Shqipëria e njeriut të ri, revolucioni demokratik, drapëri, çekani, ylli, djemtë e vajzat me shalle pioneri, gratë e burrat nëpër ara, nëpër hekurudha, “fshatrat” e lumtur socialistë: të gjitha këta ekspozohen ne Galerinë Kombëtare të Arteve të Kosovës. “Realizmi Socialist Shqiptar në GKK” shfaq veprat e artistëve shqiptarë…