Art pamor

Për herë të parë 14 autorë shqiptarë bëhen pjesë e ekspozitës “Documenta 14”, në Athinë dhe Kasel

Për herë të parë 14 autorë shqiptarë bëhen pjesë e ekspozitës “Documenta 14”, në Athinë dhe Kasel

Disa vepra nga fondi i GKA do të marrin pjesë në një ekspozite në Muzeun Kombëtar të Artit Bashkëkohor në Athinë dhe në “Documenta 14 “në Kasel, falë mbështetjes të Ministrisë së Kulturës. Pjesëmarrja e Galerisë Kombëtare të Arteve me vepra nga fondi i saj realizohet në bashkëpunim me drejtorin artistik të ekspozitës, z. Adam Szymczyk. Kjo pjesëmarrje është e…
Vermeer, “sfinksi” që nuk humbi

Vermeer, “sfinksi” që nuk humbi

Nga Luan Rama Mjeshtri Van Meer doli nga atelieri dhe shkoi drejt dhomës së madhe ku zhurmonin 11 fëmijët e tij. Kur dera u mbyll, vetëm dhe kureshtare, pas një farë hezitimi, shërbëtorja e shtëpisë nxitoi drejt asaj kutie të çuditshme ku mjeshtri po vështronte një kohë të gjatë dhe herë pas here i kthente sytë nga tabloja sikur të…
“Nji zyrë e gjanave të humbuna” te “Marubët e zotnijve”

“Nji zyrë e gjanave të humbuna” te “Marubët e zotnijve”

  Nga Fatmira NIKOLLI Nji “zyrë e gjanave të humbuna”- aty gjenden martesa, fejesa, pagëzime, krezmime; deri te retushi, si dhe imazhe që zakonisht nuk shfaqen, njerëz me plagë a të burgosur.“Ata kjenë thirrë ‘Marubët e zotnijve’, por siç e dimë, nuk fotografuan vetëm zotnijtë. Në arkivë, përbri fotografive të njerëzve të njoftun e të pasun, gjejmë shumë të tjera…
Vdekja e Warhol, zbulohet arsyeja pse u nda nga jeta artisti

Vdekja e Warhol, zbulohet arsyeja pse u nda nga jeta artisti

  Ikona e “Pop Artit” vdes gjatë një operacioni rutinë” titullohet një ndër artikujt e The Houston Chronicle. Revista Time, pyeste se si “artist më i famshëm i pop-it në vend vdes në një spital të madh e prestigjioz, pas një operacioni tepër rutinë të tëmthit?”. Një operacion rutinë: disa versione të kësaj historie janë përsëritur nëpër botë edhe dekada…
“Guernica” e Pablo Picasso, historia e një vepre arti që luftoi fashizmin

“Guernica” e Pablo Picasso, historia e një vepre arti që luftoi fashizmin

  E hapur gjatë Luftës Civile Spanjolle, Ekspozita e Parisit më 1937, i lejoi artistët të shprehen kundër brutalitetit. Piktura u bë pastaj propagandë. Më 26 prill 1937, nazistët gjermanë dhe bombarduesit italianë sulmuan qytetin Bask të Guernica-s. Gjatë tri orëve, ata shkatërruan tre të katërtat e qytetit të lashtë, duke vrarë dhe plagosur qindra njerëz. Sulmi ishte “i pashembullt…
Muzeu Ikonografik Onufri në Berat, restauron ikonën e shek XVIII

Muzeu Ikonografik Onufri në Berat, restauron ikonën e shek XVIII

Në Laboratorin e Restaurimit në Muzeun Ikonografik Onufri, përfundoi ndërhyrja restauruese mbi ikonën “Shën Joan Pagëzori”, vepër e shek-XVIII me autor anonim, dim: 89 x 65,5 x 2 cm. Ikona është pjesë e koleksionit të Muzeut ikonografik “Onufri” marrë nga Kisha e Shën Kollit në Sinjë të rrethit Berat. Miratimi i projektit në KKR në fund te vitit te kaluar…