Art pamor

“Kotësia e dallimeve të vogla”, shuplakë klasave shoqërore

“Kotësia e dallimeve të vogla”, shuplakë klasave shoqërore

Grayson Perry është thesar kombëtar. Karriera e tij nisi si një “poçar transvestit” e kontrovers, por ai tanimë është artist fitues i Turner-it; autor dokumentarësh që ka fituar BAFTA e një burrë dhe një baba të përkushtuar”. Kështu e prezanton “The Vogue” në Britani, një prej artistëve më në zë artit pamor në Britaninë e Madhe. Çelet sot në Galerinë…
“VOX MACHINA”, Sadik Spahija rindërton të shkuarën e gjymtuar

“VOX MACHINA”, Sadik Spahija rindërton të shkuarën e gjymtuar

Sadik Spahija kërkon ti shohë ndryshe makineritë industriale të përdorura gjatë komunizmit, duke i dhënë një tjetër jetë. ““Vox Machina” quhet ekspozita personale e cila e rikthen artistin në një komunikim ndryshe me publikun, nën kurimin e Edi Mukës e logon e Fondacionit MAM. ”Ky Projekt konsiston në realizimin e një ekspozite personale të artistit, në ambientin e hapur të…
Deborah Sengl: Mbi ngutësitë e tmerrshme të jetës, minj të bardhë të frikshëm

Deborah Sengl: Mbi ngutësitë e tmerrshme të jetës, minj të bardhë të frikshëm

Nga Fatmira Nikolli Ditët e fundit të njerëzimit”, vepra e shkruar nga shkrimtari austriak, Karl Kraus (1915-1922) kushtuar Luftës së Parë Botërore shpërfaq anën çnjerëzore dhe absurditetin e luftës. Nëse vepra “Ushtari i mirë Shvejk” i Jarosllav Hashek ndjek pas ushtrinë për të sjellë atë tablo, Kraus ka ditur të kapë atmosferën e asaj kohe në tablo më të vogla,…
Disidentja , Ekspozitë për Musine Kokalarin në Bradford, në Britani

Disidentja , Ekspozitë për Musine Kokalarin në Bradford, në Britani

Dr. Agata Fijalkowski nga Fakulteti Juridik i Universitetit Lancaster në Britaninë e Madhe, mike e Shoqatës anglo – shqiptare, do të hapë me datën 11 shtator 2017 një ekspozitë në Muzeun Kombëtar të Shkencës dhe Medias në Bradford, kushtuar shkrimtares dhe disidentes shqiptare Musine Kokalari. Mal Berisha bën me dije se ekspozita shoqërohet nga një film i shkurtër (artistik) në…
”Ana tjetër e komunizmit shqiptar” mbledh në Tiranë fotografët holandezë

”Ana tjetër e komunizmit shqiptar” mbledh në Tiranë fotografët holandezë

Muzeu Historik Kombëtar do të mirëpres ekspozitën fotografike “The Other Side of Albanian Communism”(Ana tjetër e komunizmit shqiptar). Kjo ekspozitë do të mbledh bashkë fotografët e famshëm holandezë, të cilët kanë dokumentuar të gjithë periudhën para dhe gjatë revolucioneve të ndryshme në vendet e ish Bllokut Lindor. Ata kanë qenë dëshmitarë të momenteve historike, të tilla si krijimi në vitin…
Një tablo, një kokë, Goya dhe pinjolli i tij Omer

Një tablo, një kokë, Goya dhe pinjolli i tij Omer

Një tablo, një kokë e sapo pikturuar dhe një birrë poshtë në klubin poshtë atelierit në bulevardin “Arago”. – E bukur kjo kokë, – i them Omerit. – Ah, – qesh ai, – kur po e pikturoja m’u kujtuan vizatimet e Gojas. Ti e di, unë gjithnjë e kam adhuruar atë… Dhe mua m’u kujtua ajo natë e studentit Omer…
“Me filmin është përkundur fëmijëria ime: Dashuritë, vdekjet, lindjet, dehjet tona, braktisjet dhe vetmitë…Gjithçka e jona është përjetuar nga aktorët”

“Me filmin është përkundur fëmijëria ime: Dashuritë, vdekjet, lindjet, dehjet tona, braktisjet dhe vetmitë…Gjithçka e jona është përjetuar nga aktorët”

(Në vijim të një fotografie të mikut tim Kujtim Drishti të kinema “Partizani” në Tiranë) Kinematografia: një univers marramendës (ose Cinema in praxis) I. Gjithçka krijohet atje. Brenda kuadrit të errët… “Lanterna magica”. 24 kuadro në sekondë. Aty lind miti, aty lë gjurmë pasioni, shndrisin ndjenjat. Drama, komedia dhe tragjedia…Pra kuadri pulson, merr frymë…N’a mban të gozhduar pas tij, aty,…
Shuhet Agim Faja/ Açka: Pengu im i fundit me të

Shuhet Agim Faja/ Açka: Pengu im i fundit me të

Një shënim peng për Agim Fajën Një javë më parë, siç më ndodh shpesh kur jam jashtë, nga shkujdesja ndaj telefonit, e kisha humbur një telefonatë nga miku im Agim Faja. E pashë shumë më vonë se ora 10.28 kur ai kishte telefonuar. Ndaj i shkrova një sms: “I dashur Agim… “ dhe mes te tjerash i kërkoja lejë nëse…