Analizë

Libri vdiq! Rroftë Libri!

Libri vdiq! Rroftë Libri!

Nga Alfred Peza Çelja e edicionit të 20 të Panairit të Librit në Tiranë, duhej të ishte ndoshta një nga ngjarjet më të mëdha kulturore të këtij viti në Shqipëri. Jo thjeshtë dhe vetëm për faktin se këto ditë të vjeshtës së tretë të 2017, janë një stacion i rëndësishëm, që përkojnë edhe me dy dekadat e festës së botimeve shqip.…
Një libër që nuk do të ekzistonte, pa Çabejin

Një libër që nuk do të ekzistonte, pa Çabejin

Ardian Vehbiu Libri im i ri ende nuk më ka rënë në dorë; është shtypur, por jashtë Shqipërisë. Do të mbërrijë në kohë për Panairin, por ndërkohë më dërguan një foto. Fotoja më kënaq, por edhe më fut në mendime. Duke filluar nga një ndjenjë mallëngjimi, përgjegjësie dhe modestie, kur shoh që ma kanë vënë librin krah për krah me…
Muaji i fundit i Artur Rembosë

Muaji i fundit i Artur Rembosë

Nga Luan Rama … Arthur-in tashmë e kishte zënë gjumi. Dremiste dhe fliste nëpër gjumë. Isabelle vigjëlonte mbi të vëllain. Pas pak ajo pa ballin e tij të mbushej me bulëza djerse. Vuante, shfrynte, rënkonte dhe copëza fjalësh dëgjoheshin tashmë…Treni shkonte ngadalë nëpër errësirë. Herë pas here trupi i tij këcente në një lloj ngërçi dhe binte pastaj në qetësi…
Shqipja dhe zhvillimi i saj, konferenca në Jena: Ja çfarë i tërheq të huajt tek ajo

Shqipja dhe zhvillimi i saj, konferenca në Jena: Ja çfarë i tërheq të huajt tek ajo

Gjuha shqipe, e kaluara, e tashmja dhe e ardhmja, me këtë titull i ftoi Shoqata e Miqësisë gjermano-shqiptare (DAFG) kureshtarët në Jena. Konferenca u zhvillua në 10-11.11 në ambientet e Universitetit Friedrich-Schiller. Koncepti i menduar mirë nga organizatorët dhe cilësia e kumtesave mundësuan që harku kohor midis epokave të hidhej me sukses edhe brenda kohës së shkurtër në dispozicion për…
Aty ku politikanët vishen me firmato dhe akademikët me benevrekë

Aty ku politikanët vishen me firmato dhe akademikët me benevrekë

Nga Arlinda Guma Që disa prej akadamikëve shqiptarë, të cilët kanë hartuar fjalorin e gjuhës shqipe, mund të jenë keqtrajtuar pakëz në fëmijëri, për këtë nuk kam pikë dyshimi. Deri këtu nuk u vë faj. Madje njeriu e krijon dhe një ndjenjë empatie. Por në rastin kur ata fillojnë dhe e keqtrajtojnë gjuhën shqipe me të njëjtat mënyra, këtu, pikërisht…
Taksat që paguajmë ne shqiptarët

Taksat që paguajmë ne shqiptarët

Si çdo vit në nëntor, bashkë me buxhetin e shtetit diskutohen disa ligje mbi taksimin e shqiptarëve, të cilat hapin debate që në mendimin tim, shprehin një mungesë të thellë të të kuptuarit të taksave dhe krijojnë përshtypjen se shumica e shqiptarëve nuk janë në dijeni të barrës së vërtetë që taksat kanë në jetët tona. Ky blog synon të…
Himara nuk shkon dot në Kretë

Himara nuk shkon dot në Kretë

Nga Skënder Minxhozi Situata në Himarë i ngjan një panairi tipik “skizofrenie ballkanike”. Gjen aty gjithçka: plane urbanizimi, shembje ndëtimesh të paligjshme, deklarata patriotiko-politike minoritarësh apo të vetëquajtur të tillë, lojra diplomatike fqinjësh “në një shami hunde”, banorë të yshtur nga të katër anët për të protestuar kundër një projekti që kërkon t’i japë fund gjysëm-fshatit të sotëm, politikanë të…
Lojërat e fatit, një “fat” i keq!

Lojërat e fatit, një “fat” i keq!

Nga Miron ÇAKO Lojërat e fatit si emërtim duket argëtues. Të argëtohet dikush është nevojë biologjike dhe shpirtërore e njeriut, ai relaksohet dhe qetësohet mendërisht. Por, lojërat e fatit si lojërat elektronike, kazinotë, llotot, bastet etj., që janë përhapur si kërpudhat mbas shiut dhe gjenden në çdo rrugë, udhëkryq, në realitet më shumë krijojnë një “fat” të keq me shumë…